Τετάρτη, 21 Απρ 2021

9 + 1 απαντήσεις για να συμπληρωθεί σωστά η φορολογική δήλωση

Θηλιά στον λαιμό 8.500.000 φορολογουμένων βάζει το υπουργείο Οικονομικών με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν τόκους καταθέσεων, ασφαλιστικές δαπάνες, ενοίκια που αποκόμισαν το 2012 (για να φορολογηθούν εξτρά), αλλά ακόμα και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για κύρια κατοικία και εξοχικά, ώστε να τους ελέγξει ξανά η Εφορία για τα χαράτσια που πληρώνουν!

Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει, με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά, να υποβληθούν μέσα στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2013. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχων, τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκοι από καταθέσεις, repos, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον εισπράχθηκαν το 2012, πρέπει φέτος να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις.

Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα υπαχθούν και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον αθροιζόμενα με τα υπόλοιπα εισοδήματα ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Από φέτος επίσης καθιερώνεται η υποχρέωση όλων όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από το εάν υπόκεινται ή όχι σε φόρο. Οσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καθόλου εισοδήματα το 2012 δεν θα βαρύνονται με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει στη συνέχεια έναν αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση των νέων φορολογικών δηλώσεων, παρέχοντας απαντήσεις στα 10 συνηθέστερα ερωτήματα των φορολογουμένων:

– Πότε θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση για το 2013;

Φέτος όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ιδιότητας, δηλαδή ανεξάρτητα από το αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί ή συνταξιούχοι, οφείλουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

– Μπορώ και τώρα να κάνω τη φορολογική μου δήλωση για το 2013;

Οχι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επισήμως το νέο έντυπο και δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους (τύπος και περιεχόμενο φορολογικής δήλωσης κ.λπ.), τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν στείλει τις βεβαιώσεις στους μισθωτούς και οι επιχειρήσεις δεν έχουν ετοιμάσει τις βεβαιώσεις για τους εργαζομένους, δεδομένου ότι φέτος υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στο περιεχόμενό τους. Βασικότερη αλλαγή, το γεγονός ότι θα πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά το ποσό που παρακρατήθηκε από την εισφορά αλληλεγγύης.

– Υπάρχουν αλλαγές στα φετινά έντυπα της Εφορίας;

Η βασικότερη αλλαγή είναι η προσθήκη κωδικού στον οποίο θα δηλώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, διότι αποτελεί φόρο που παρακρατήθηκε και το ποσό που θα αναγράψετε θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε. Η δεύτερη βασική αλλαγή είναι η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων, ανεξάρτητα αν έχουν φορολογηθεί στην πηγή τους και αν απαλλάσσονται της φορολογίας ή όχι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλώσουμε και τους τόκους των καταθέσεων.

– Ποιοι θα κάνουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση;

Οσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισόδημα ή όχι. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής, φέτος αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον 500.000 δηλώσεις επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Με τους 18άρηδες θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν προσέξουν το ζήτημα των αποδείξεων. Επειδή υπάρχει ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ, θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις ύψους 750 ευρώ τουλάχιστον, διαφορετικά θα πληρώσουν πρόστιμο 75 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει με νόμο αυτό το θέμα για τους νέους, ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί ακόμη κάτι σχετικό.

– Ποιοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση για το 2013;

Για πρώτη φορά δεν θα σταλούν σε κανέναν φορολογούμενο ταχυδρομικώς έντυπα και οδηγίες φορολογικών δηλώσεων, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού όλες οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από τις αρχές Μαΐου.

– Εχω παλαιό κωδικό πρόσβασης στο Taxis, ο οποίος όμως λήγει. Πώς θα αποκτήσω κλειδάριθμο;

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποστείλει τους νέους κωδικούς με το ταχυδρομείο. Κάνετε λίγες εβδομάδες υπομονή. Θεωρητικά, η διαδικασία αποστολής έχει ήδη ξεκινήσει.

– Τι θα γίνει με τις αποδείξεις;

Πρέπει να εμφανίσουμε κανονικά στη δήλωσή μας αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός μας από το πρώτο ευρώ διαφορετικά θα πληρώσουμε πρόστιμο με συντελεστή 10% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα εμφανίσουμε. Τις αποδείξεις τις κρατάμε στο σπίτι και τις εμφανίζουμε μόνο αν ζητηθούν.

– Ισχύουν φέτος οι φορολογικές εκπτώσεις;

Οι φορο-ελαφρυνσεις αυτές (για δαπάνες που αφορούν ενοίκια, ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.ά.) θα ισχύσουν φέτος για τελευταία φορά.

– Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος που θα προκύψει;

Εως τρεις διμηνιαίες. Επανερχόμαστε δηλαδή στο προπέρσινο καθεστώς. Το περσινό με τις επτά μηνιαίες δόσεις δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υιοθετηθεί και φέτος, αν και το πιθανότερο είναι πως όχι.

Η διαφορά με πέρυσι

– Θα πληρώσουμε λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι;

Φέτος η εισφορά αλληλεγγύης έχει παρακρατηθεί από τον μισθό ή τη σύνταξή μας, οπότε δεν θα πληρώσουμε επιπλέον ποσό με το εκκαθαριστικό.

Τα εισοδήματά μας είναι λιγότερα από πέρυσι. Μεγαλύτερη μείωση φόρου θα έχουν αυτοί που έχουν εισοδήματα από δύο πηγές, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους θα φορολογηθεί φέτος με μικρότερο συντελεστή σε σχέση με πέρυσι. Ειδικά για όσους έχουν ενοίκια, λόγω της προκαταβολής φόρου έχει παρακρατηθεί περισσότερος φόρος από πέρυσι σε σχέση με αυτόν που θα προκύψει φέτος, οπότε θα προκύψει και αρνητική διαφορά.

Προσοχή στo «ναρκοπέδιο» του Ε1!

Από «φορο-ανάκριση» θα περάσουν φέτος περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι. Η νέα φορολογική δήλωση, το γνωστό έντυπο Ε1, που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά, απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2012, ενώ κρύβει και παγίδες.

-Στον πίνακα 2 προστίθεται ο κωδικός 19 τον οποίο συμπληρώνουν όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, αλλά θεωρούνται μισθωτοί. Αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

-Στον πίνακα 2 προστίθεται και ο κωδικός 27, τον οποίο συμπληρώνουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, άνω των 62 ετών, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

-Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177, τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

-Στον πίνακα 5, όπου αναγράφονται τα τεκμήρια, έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).

-Στον πίνακα 9 της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ