Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

90 επικίνδυνοι (!) ψυχασθενείς χωρίς φύλαξη στο Δαφνί

Επιστολή αγωνίας νοσηλευτών για τη λήξη της σύμβασης με εταιρία security λόγω «οικονομικών λόγων»

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι νοσηλευτές του Ψυχιατρείου Αθηνών «Δαφνί», μετά τη λήξη της σύμβασης με εταιρία security, που είχε αναλάβει τη φύλαξη του επικίνδυνου σχιζοφρενούς -έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος του ψυχιατρείου-, καθώς δεν θα ανανεωθεί για «οικονομικούς λόγους». Πρόκειται για τον ίδιο νοσηλευόμενο που ήταν υπεύθυνος για τη θανατηφόρα πυρκαγιά στο ψυχιατρικό κατάστημα, η οποία κόστισε τη ζωή τριών ασθενών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι εργαζόμενοι ζητούν να διαμορφωθούν ειδικοί θάλαμοι φύλαξης για τους συνολικά 90 επικίνδυνους ψυχασθενείς που έχουν διαπράξει δολοφονίες και έχουν το ακαταλόγιστο (βάσει του άρθρου 69-70 του Ποινικού Κώδικα) και να φυλάσσονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως ορίζει ο νόμος.

Η διαμαρτυρία

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΣΥΝΟΨΥΝΟ – ΕΣΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ) που απεστάλη στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Δαφνί» και στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας Νίκο Παρασκευόπουλο και Ανδρέα Ξανθό, «δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενώπιον άμεσου και παρόντος κινδύνου κατά της ανθρώπινης ζωής, σας δηλώνουμε ότι θα είμαστε σε επαγρύπνηση, στο πλευρό των εργαζομένων και θα είμαστε οι πρώτοι που θα ζητήσουμε την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών». Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι «καθημερινά αντιμετωπίζουν το παράδοξο και οξύμωρο φαινόμενο ασθενείς-κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις (ανθρωποκτονίες), να θεωρούνται “ακίνδυνοι” για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς».

Οι επιθέσεις

Σημειώνεται ότι η σύμβαση με την εταιρία security που δεν ανανεώθηκε αφορούσε τη φύλαξη ασθενούς εξόχως επικίνδυνου, καταδικασθέντος για ειδεχθή ανθρωποκτονία στενού συγγενικού προσώπου του και υπεύθυνου για πολλές επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού. «Την επικινδυνότητα του ασθενούς αυτού κατανόησε και η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία μετά τη θανατηφόρα πυρκαγιά της 5ης Σεπτεμβρίου 2015 προχώρησε στη σύναψη της σύμβασης για τη φύλαξή του, που θεωρήσαμε ότι θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος» αναφέρει ο Σύλλογος Νοσηλευτών.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν προσελήφθη εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με την εταιρία φύλαξης για «οικονομικούς λόγους», με αποτέλεσμα σήμερα το «Δαφνί» να βρίσκεται πάλι στο «σημείο μηδέν» και να κινδυνεύουν η ζωή και η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Ο σύλλογος διαμαρτύρεται εντόνως γιατί, παρά το γεγονός ότι έχουν επανειλημμένως ενημερωθεί τα συναρμόδια υπουργεία και η ΥΠΕ, κανένα μέτρο προστασίας δεν έχει ληφθεί. Ως συνέπεια αυτού είναι οι εργαζόμενοι, αντί να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς, να κινδυνεύουν οι ίδιοι από επιθέσεις νοσηλευομένων ασθενών και να μην ξέρουν αν θα επιστρέψουν σώοι στα σπίτια τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ