Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Αδεια (!) επιχείρησης με μια υπεύθυνη δήλωση

Την αλλαγή στην αδειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για τις επιχειρήσεις αυτές θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση έναρξης δραστηριότητας στον δήμο, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο δήμος θα έχει την υποχρέωση στο 20% αυτών των επιχειρήσεων να ελέγχει ότι η επιχείρηση αυτή είναι σύννομη. «Αντιστρέφουμε δηλαδή τη διαδικασία της αδειοδότησης. Θεωρούμε ότι μία δήλωση του επιχειρηματία αρκεί για να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα και στη συνέχεια θα πρέπει ο δήμος ή οι άλλες αρμόδιες Αρχές να ελέγξουν τη νομιμότητα της επιχείρησης» σημείωσε ο υπουργός. Σε πρώτη φάση, αυτή η διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει με επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, όπως π.χ. καταστήματα τροφών, παντοπωλεία, ποτών, κομμωτήρια και αθλητικές σχολές.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει διάλογο για την κατάργηση επικύρωσης κάποιων διοικητικών εγγράφων. «Εμεινα άφωνος όταν οι υπηρεσίες μας με ενημέρωσαν ότι στη χώρα μας γίνονται περίπου 30.000.000 επικυρώσεις αντιγράφων. Η δική μας πρόταση είναι να καταργηθεί αυτή η διαδικασία και ο πολίτης να προσκομίζει απλά ένα ευανάγνωστο φωτοαντίγραφο, χωρίς να περνάει μέσα από μια τυπική διαδικασία επικύρωσης, η οποία στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα» τόνισε.

Το πρόβλημα του Δημοσίου, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι τόσο το μέγεθός του, αλλά η αναποτελεσματικότητά του» και υπογράμμισε την πολύ μεγάλη έμφαση που δίνεται για το 2014 στην ποιοτική διάσταση της μεταρρύθμισης, η οποία θα διαμορφώσει ένα Δημόσιο πιο φιλικό προς τον πολίτη και πιο χρήσιμο στον επιχειρηματία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ