Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

«Αδειασμα» Μανιτάκη από Ολι Ρεν

Την ώρα που μέχρι και χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης από το βήμα της Βουλής διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι «δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά μετατάξεις» και ότι «η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί σε απολύσεις, αλλά σε μετακινήσεις προσωπικού» έρχεται ο επίτροπος της Ε.Ε. Ολι Ρεν σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή να το διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Ειδικότερα, σε ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής -αφού τόνιζε ότι οι εκβιαστικές «αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις», αλλά και οι απολύσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, πέρα από τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, «εντείνουν και τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης των υπαρχουσών δομών του Δημοσίου»- ζητούσε από την Κομισιόν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα «αποχωρήσεων» από το Δημόσιο.

Στην απάντησή του ο Ολι Ρεν, δικαιώνοντας πλήρως τη «δημοκρατία» και την «κυριακάτικη δημοκρατία», οι οποίες κατ’ επανάληψη έχουν αποκαλύψει τα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνει ότι:

– Πρώτον, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής τον Μάρτιο του 2012, που «προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία, ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν».

– Δεύτερον, κατά την άποψη της τρόικας, πρέπει να υπάρξει μέχρι το 2015 νέα μείωση προσωπικού κατά 70.000 άτομα, ενώ «αυτή η μείωση προσωπικού θα πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια», «καρφώνοντας» με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση, αφού τα μέχρι σήμερα μέτρα, εφεδρεία και διαθεσιμότητα, ήταν μέτρα οριζόντια που προέβλεπαν, για τη μεν εφεδρεία 33 χρόνια υπηρεσία και ηλικία 53 ετών και άνω, για τη δε διαθεσιμότητα καθεστώς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αορίστου χρόνου.

– Τρίτον, η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα «βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις».

– Τέταρτον, ότι «οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με την τρόικα ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα».

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ