Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Αδειάζουν από σήμερα (κι άλλο) οι τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων

Σαρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση φέρνει το 2012, περιλαμβάνοντας μεγάλες μειώσεις μισθών σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, τις οποίες χιλιάδες υπάλληλοι θα δουν από σήμερα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους για την εξόφληση του μηνός Δεκεμβρίου, αξιολόγηση από ιδιωτικές εταιρίες υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και εν τέλει χιλιάδες απολύσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας και τις εκθέσεις της γερμανικής και γαλλικής ομάδας κρούσης, που λειτουργούν ως σύγχρονοι γκαουλάιτερ!

Ειδικότερα, εκκαθαριστικά μισθοδοσίας μειωμένα έως και 500 ευρώ, βάσει του ενιαίου μισθολογίου, θα λάβουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς ενεργοποιείται πλέον το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο.

Η ενιαία Αρχή Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχει καταχωρίσει στο αρχείο της σχεδόν όλες τις μισθολογικές καταστάσεις των υπαλλήλων, με βάση και τη βαθμολογική τους μεταβολή. Η καταβολή της μισθοδοσίας θα αφορά σχεδόν όλους τους υπαλλήλους σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με εξαίρεση τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, για τους οποίους το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται εδώ και έναν μήνα.

Αν η μείωση των αποδοχών που θα προκύψει ξεπερνά το 25% του έως σήμερα μισθού τους, οι επιπλέον περικοπές θα κατανεμηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις το 2012 και το 2013. Για παράδειγμα, για υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας που πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου είχε αποδοχές 1.405 ευρώ τον μήνα με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές θα φτάσουν τα 945 ευρώ τον μήνα, θα είναι δηλαδή μειωμένες κατά 460 ευρώ τον μήνα! Με δεδομένο, όμως, ότι η μείωση φτάνει το 33%, σε πρώτη φάση, σήμερα, θα υποστεί περικοπές σε ποσοστό 25%, δηλαδή 351 ευρώ, φτάνοντας έτσι στα 1.054 ευρώ τον μήνα. Το 2012 και το 2013 θα έχει επιπλέον μείωση 55 ευρώ τον χρόνο.

Το μαχαίρι των περικοπών για τους δημοσίους υπαλλήλους θα ολοκληρωθεί και από επιπλέον μειώσεις των αποδοχών τους, καθώς στην εκκαθάριση μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου θα συμπεριληφθεί και ένα μέρος των περικοπών που αντιστοιχούν στον Νοέμβριο, μιας και το μισθολόγιο ισχύει αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου. Ετσι αν, για παράδειγμα, οι μηνιαίες απώλειες με το νέο μισθολόγιο φτάνουν για έναν υπάλληλο στα 300 ευρώ, στο εκκαθαριστικό του Δεκεμβρίου θα συμπεριληφθούν και άλλα 300 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο!

Απολύσεις με γαλλογερμανική σφραγίδα

Το αργότερο ως τις 15 Ιανουαρίου τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών θα έχουν λάβει τις εκθέσεις με τις αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα στο κράτος, έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο την κερκόπορτα των απολύσεων για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, μετά την παταγώδη αποτυχία που σημείωσε ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας. Κάτι που άφησε ανοιχτό πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα κόλλημα σε απολύσεις, όχι όμως όπως γίνονται σήμερα, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης στο κράτος, ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων».

Πιο συγκεκριμένα, η γαλλική ομάδα κρούσης έχει αναλάβει να συντάξει και να παραδώσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένο οδηγό δράσης για τις αλλαγές που απαιτούνται στη Δημόσια Διοίκηση και αφορούν από κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών ως δραστικό περιορισμό θέσεων προϊσταμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες στη γαλλική έκθεση θα περιλαμβάνεται και συγκεκριμένος προϋπολογισμός για κάθε δράση, που θα γίνει στη Δημόσια Διοίκηση.

Αντίστοιχη έκθεση θα παραδώσει στο υπουργείο Εσωτερικών η γερμανική ομάδα κρούσης με αλλαγές που απαιτούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και οι δύο εκθέσεις θα χρησιμοποιηθούν από τα υπουργεία, έτσι ώστε να προχωρήσουν η αναδιάρθρωση και η αξιολόγηση των υπηρεσιών, αλλά και των υπαλλήλων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα εκδοθεί και προκήρυξη για την πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών, οι οποίες με συγκεκριμένα κριτήρια θα αξιολογήσουν το προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση των εταιριών αυτών θα είναι υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ