Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Αδειες για αιολικά πάρκα: Γκρίνια για τις εγγυητικές

Γκρίνια φέρνει στους εκπροσώπους του κλάδου της αιολικής ενέργειας η απόφαση των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ να κάνουν αλλαγές στο ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα πρέπει να εξασφαλίσουν όσοι διαθέτουν άδειες για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επιθυμούν να διατηρήσουν σε ισχύ τις άδειες που έχουν λάβει.
Με κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς διαχείρισης των δικτύων υψηλής και μέσης τάσης όρισαν το ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα πρέπει να καταθέσει από την 1η Ιανουαρίου κάθε μονάδα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (εξαιρούνται οι σταθμοί ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτίρια π.χ. φωτοβολταϊκά στέγης, ανεξαρτήτως ισχύος).

Για τις μονάδες ΑΠΕ, για τις οποίες οι οριστικές προσφορές σύνδεσης θα εκδοθούν μετά την 1η Ιανουαρίου, το ύψος των εγγυητικών επιστολών κλιμακώνεται ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος σε μεγαβάτ ως εξής:

  • 60.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος έως 1 ΜW μειούμενου αναλογικά για ισχύ μικρότερη του 1 ΜW.
  • 30.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος από 1 ΜW έως και 10 ΜW.
  • 20.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος από 10 ΜW έως και 100 ΜW.
  • 10.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος πάνω από 100 ΜW.

Το ύψος της εγγυητικής επιστολής μειώνεται με τη θέση σε ισχύ της σύμβασης σύνδεσης στο ένα τέταρτο του αρχικού ποσού.
Η επιβολή της εγγυοδοσίας, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου των αιολικών, θα αποτελέσει ακόμη ένα αντικίνητρο για την υλοποίηση επενδύσεων στην αιολική τεχνολογία, στην οποία η Ελλάδα υστερεί έναντι των στόχων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ