Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Αδιέξοδο (και) πάλι για το μέλλον των συντάξεων!

Το σχέδιο του Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό

Επιμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος για αύξηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ως αντίμετρο για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Η τοποθέτηση αυτή έγινε χθες από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος προσπαθεί με αύξηση εισφορών να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά οι θεσμοί έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον ενός τέτοιου μέτρου, που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί αλλαγή του ΕΚΑΣ με μετατροπή του σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων, έτσι ώστε να συμπεριλάβει και περίπου 40.000 ανασφάλιστους υπερήλικες που έως τώρα λάμβαναν την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ.

Ενα Ταμείο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο νέο ασφαλιστικό τοπίο που πρόκειται να δημιουργηθεί με τη μεταρρύθμιση η οποία προωθείται και στο οποίο θα υπάρχει ένα Ταμείο για την κύρια και ένα για την επικουρική ασφάλιση. Θα χορηγείται εθνική σύνταξη στους νέους συνταξιούχους, η οποία θα προκύπτει ως το 60% του μέσου εισοδήματος και σήμερα ορίζεται στα 384 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή μόνο με την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμπληρώσει 15 έτη προϋπηρεσίας, το λιγότερο. Το υπόλοιπο ποσό της σύνταξής τους θα ορίζεται από τις εισφορές που θα έχουν καταβάλει στο σύνολο του εργασιακού βίου τους. Για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, το ποσοστό αναπλήρωσης αναμένεται να τροποποιηθεί εντός του 2016, έτσι ώστε να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για περικοπή έως 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το σκέλος των επικουρικών συντάξεων, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας ανέπτυξε δύο σενάρια: Σύμφωνα με το πρώτο, θα υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε Ταμεία που ενσωματώθηκαν στο ΕΤΕΑ και τα οποία χορηγούν ακόμα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις, πολύ πάνω από τον μέσο όρο, που κυμαίνεται στα 168 ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος».

Το δεύτερο σενάριο είναι εκείνο που το υπουργείο Εργασίας συνδέει άμεσα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Η πλευρά Κατρούγκαλου θεωρεί ότι, εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρήτρα, τότε θα επέλθει σταδιακή «εξαΰλωση» των επικουρικών συντάξεων και για τον λόγο αυτόν αντιπροτείνει την απορρόφησή τους από την κύρια σύνταξη.

Για σήμερα το πρωί, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που θα εστιάσει στο ζήτημα του Ασφαλιστικού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ