21|09|2020

Αδυνάτισμα με τζελ που τρώγεται

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Στη μοριακή γαστρονομία κρύβεται το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δημιούργησαν βρώσιμο τζελ, σαν αυτό που χρησιμοποιούν στις δημιουργίες τους διάσημοι σεφ, το οποίο έχει την ικανότητα να διογκώνεται στο στομάχι και να δημιουργεί αίσθηση πληρότητας.

Οι ερευνητές έφτασαν στο αποτέλεσμα αυτό συνδυάζοντας συστατικά τροφών προερχόμενα από φύκια, καθώς και το άμυλο και τη φλούδα κίτρου, τα οποία όταν εκτεθούν στα οξέα του στομάχου διογκώνονται για να σχηματίσουν ένα είδος υδατοδιαλυτής τσίχλας, αρκετά δύσπεπτο ώστε να διατηρεί το στομάχι γεμάτο για περισσότερη ώρα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η επιθυμία για περισσότερο φαγητό ή σνακ.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να καταφέρουν να το ενσωματώσουν στα τρόφιμα, προκειμένου να βοηθήσουν όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος να τρώνε λιγότερο. «Ενας τρόπος να μειώσουμε τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στη σύγχρονη κοινωνία είναι να ελέγξουμε την πρόσληψη θερμίδων από τα τρόφιμα. Ομως οι τροφές έχουν γίνει πολύ πιο μαλακές, περισσότερο εύπεπτες και κατ’ επέκταση λιγότερο χορταστικές. Αυτό μας κάνει να πεινάμε πιο γρήγορα και να θέλουμε να φάμε ξανά, συχνά και ανάμεσα στα γεύματα» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Τζένιφερ Μπράντμπιρ, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση υδροκολλοειδών που ανταποκρίνονται στις συνθήκες pH του στομάχου μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη κάποιου.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σαν αυτές που συναντάμε μέσα στις τροφές, τα συστατικά αυτά δρουν σαν φυσικά πηκτικά τροφών. Ομως όταν βρεθούν στο περιβάλλον του στομάχου, ενώνονται για να σχηματίσουν ένα στερεό τζελ, το οποίο διασπάται πολύ αργά από τα γαστρικά υγρά.

Το ίδιο το τζελ θα μπορούσε, σύμφωνα με την δρα Μπράντμπιρ, να προσφέρει από μόνο του «παρατεταμένο κορεσμό», ωστόσο δεν θα δημιουργούσε ευχάριστη αίσθηση χωρίς την ενέργεια που παρέχεται μέσα από τις τροφές. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές θέλουν να το ενσωματώσουν σε κάποια είδη τροφών, τα οποία να προσφέρουν μια ικανοποιητική, πλην όμως χαμηλής θερμιδικής αξίας διατροφή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο θερμό επεισόδιο με Ντόρα Μπακογιάννη! Η ενδοοικογενειακή κόντρα συνεχίζεται…

Μετά τα καρφιά για τις μάσκες, ανοιχτή διαφοροποίηση από την Μπακογιάννη και για το αθλητικό νομοσχέδιο Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη Παραμένουν τεντωμένα τα νεύρα στο εσωτερικό...

Πόνεσε τους Τούρκους η «Δημοκρατία» – Χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης για την πληρωμένη απάντηση

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον πρέσβη μας για εξηγήσεις Ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό και να εκφράσει το πατριωτικό αίσθημα του λαού. Από την...

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...