Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

ΑΕΙ: Ανοιξε «παράθυρο» για διορθωτικές αλλαγές

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν χθες οι πρώτες εθιμοτυπικές συναντήσεις του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, υπουργού Παιδείας, με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων και το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων επικεντρώθηκαν στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στο γεγονός ότι με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τα ΑΕΙ θα είναι ακέφαλα, λόγω του ότι δεν έχουν εκλεγεί συμβούλια διοίκησης και του ότι λήγουν οι θητείες των πρυτανικών αρχών. Αναφέρθηκαν, ωστόσο, εκτενώς και στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητικές εστίες αρκετών ιδρυμάτων, με κίνδυνο να βάλουν λουκέτο.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος νόμος, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών αλλαγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεσμεύτηκε, ακόμα, ότι άμεσα θα τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν ρυθμιστεί έως τα τέλη Αυγούστου.

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν και η συζήτηση που είχε ο υπουργός Παιδείας με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), όπου τέθηκαν επί τάπητος μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα. Ο κ. Αρβανιτόπουλος εμφανίστηκε θετικός ως προς τη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης, που θα απαγορεύει την απασχόληση συνταξιούχων στα ιδιωτικά σχολεία λόγω της ανεργίας που πλήττει τον κλάδο. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει, με εγκύκλιο, για το θέμα της προϋπηρεσίας των δασκάλων σε ιδιωτικά σχολεία για λόγους δικαιοσύνης.

Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ, με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει με τις περικοπές στη χρηματοδότηση των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Στη σύνοδο έχει προσκληθεί και ο κ. Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να τοποθετηθεί επί των προτάσεων που έχουν ήδη καταθέσει οι διοικήσεις των ΤΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας σκοπεύει, εντός της εβδομάδας, να έχει συναντήσεις με όλες τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ώστε να ενημερωθεί για τα προβλήματα του κάθε κλάδου.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ