Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Αφαιρούν εν κρυπτώ το θρήσκευμα από τα απολυτήρια

Προκλητική οδηγία Γαβρόγλου στους διευθυντές των σχολείων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την τελική εκτύπωση των τίτλωνΤην ιδεοληψία του ιδίου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει για μία ακόμη φορά η απίστευτη απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια των μαθητών, εάν δεν προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση οι γονείς! Η συγκεκριμένη απόφαση -κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής- έρχεται να επιβεβαιώσει το κόμπλεξ της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, χωρίς να μπορεί να υπάρχει αντίλογος… 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Esos, η απόφαση εστάλη ως οδηγία προς τους διευθυντές των σχολείων λίγες μόνο ημέρες πριν από την τελική εκτύπωση των τίτλων, όταν οι μαθητές είχαν φύγει από τα σχολεία αφού ολοκλήρωσαν τις απολυτήριες εξετάσεις τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση συνεχίζει τις ιδεοληπτικές της ενέργειες, και μάλιστα εν κρυπτώ από τους γονείς των μαθητών. Σύμφωνα με την απόφαση, «στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας». Αυτό σημαίνει ότι όσοι γονείς δεν προλάβουν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο σχολείο, ζητώντας την αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο του παιδιού τους, θα λάβουν τον τίτλο χωρίς θρήσκευμα.

Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο

Το βέβαιο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο ενημέρωσης των γονέων για τη νέα ρύθμιση, καθώς οι μαθητές έχουν φύγει από τα σχολεία και οι διευθυντές πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε έκδοση των απολυτηρίων. Πρακτικά, εφαρμοζόμενη η εντολή του υπουργού θα οδηγήσει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης στην έκδοση απολυτηρίων χωρίς θρήσκευμα για χιλιάδες μαθητές. Ισως το σημαντικότερο είναι ότι επίσημα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η Βουλή είναι κλειστή. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση του υπουργού Παιδείας δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μαΐου συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν η Ενωση Αθέων και γονείς μαθητών, με την οποία ζητούν τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Ωστόσο, φαίνεται πως ο υπουργός Παιδείας θέλησε να… προλάβει την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Και το άλλο παράλογο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας παρίσταται ως Δημόσιο κατά της προσφυγής…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ