Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Αφανίζουν τους αγρότες των Σερρών!

Ο αγροτικός τομέας, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την οικονομία του Νομού Σερρών, διανύει περίοδο παντελούς εγκατάλειψης από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το εισόδημα των αγροτών να συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Χαρακτηριστικά δηλώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Στάγκος: «Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί στα δύο χρόνια της θητείας της να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους Σερραίους αγρότες, αφήνει τα προβλήματα να διαιωνίζονται, με αποτέλεσμα φέτος να αναμένεται δραματική μείωση του εισοδήματός τους».

Ο κ. Στάγκος θεωρεί γενικά κρίσιμο τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα για την αύξηση του εθνικού πλούτου, ενώ τονίζει ότι συγκαταλέγεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Σερρών. Προκειμένου δε να καταδείξει τη σπουδαιότητα της γεωργίας για την περιοχή επισημαίνει: «Από τα 8 δισ. ευρώ, που συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας ο Νομός Σερρών, το 22% παράγεται από τον πρωτογενή τομέα, όταν ο δευτερογενής, δηλαδή η βιομηχανία – βιοτεχνία, συνεισφέρει μόνο κατά 5,70%.

Επιπλέον τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι το 36% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, ενώ στον δευτερογενή το 16%».

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών στοιχειοθετεί την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου με τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Κανένα οργανωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση των κτηνοτρόφων, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τον κλάδο τους να αιμορραγεί. Ανεξέλεγκτες εισαγωγές πολλές φορές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και εκτόξευση στα ύψη της τιμής των ζωοτροφών συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό επιβίωσης των κτηνοτρόφων και πλήρους αποσύνθεσης του κτηνοτροφικού τομέα.

Ανεξήγητη καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων και υποβολής του φακέλου ΠΣΕΑ για την τεράστια ζημιά στη βαμβακοκαλλιέργεια του νομού μας από το πράσινο σκουλήκι και τις καταστρεπτικές βροχοπτώσεις. Καμία δέσμευση για ουσιαστική αποζημίωση και πραγματική στήριξη των βαμβακοπαραγωγών μας.

Καμία δράση και κανένα σχέδιο για να σταματήσει η απαξίωση της τευτλοκαλλιέργειας, παρά την ύπαρξη σχετικής προτροπής από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την παροχή κινήτρων λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ζάχαρης.

Θολό τοπίο για το μέλλον της ΑΤΕ. Ενα πιστωτικό ίδρυμα, βασικό εργαλείο για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σαν μια οποιαδήποτε τράπεζα, αδιαφορώντας για τους μείζονες -και εθνικούς- κινδύνους που κρύβει το πέρασμα σε άγνωστης προέλευσης κεφάλαια ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού, στον οποίο είναι υποθηκευμένο το 70% της ελληνικής γης.

Καμία δράση για την καλλιέργεια του καλαμποκιού, που δέχεται σημαντικό χτύπημα από την αναγκαστική αμειψισπορά στα χωράφια, λόγω του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera Le Conte.

Συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που επιβαρύνουν το κόστος καλλιέργειας και ζωής του αγροτικού μας κόσμου.

Λειτουργία – ρυθμίσεις για ΕΛΓΑ.

«Ουδέν νεώτερον», παρόλο που πέρασαν δύο χρόνια, για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Αυτό συνεχώς μελετάται, αναθεωρείται, αλλά το βέβαιο είναι ότι παραμένει στάσιμο και τελματωμένο.

Καμία μέριμνα για εγγειοβελτιωτικά έργα στον νομό.

Καμία αναφορά για την απαξίωση – καθήλωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών, μέσω των ερασιτεχνικών ρυθμίσεων του Καλλικράτη.

Ανυπαρξία μέριμνας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τελειώσει η ταλαιπωρία των παραγωγών μας και να πάρουν επιτέλους την προκαταβολή και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Ελλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο και των υπαγόμενων σ’ αυτό υπηρεσιών για τις δυνατότητες των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Με αυτή την προκλητική αδιαφορία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη γεωργία, και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία η προστασία και η ενίσχυση του παραγωγικού ιστού!

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ