Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Αφαντοι (πάλι) οι επενδυτές για το «φιλέτο» της Ρόδου!

Ο πρόχειρος σχεδιασμός, οι δικαστικές προσφυγές και η εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία οδήγησαν στο νέο ναυάγιο του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου στη Ρόδο. Ουδείς επενδυτής εμφανίστηκε και στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των τεσσάρων ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε για το ακίνητο της Αφάντου, όπως είχε συμβεί και στον πρώτο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί πριν από ενάμισι έτος. Τότε, βέβαια, είχαν αρχικώς εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι ισχυροί όμιλοι, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν όλοι. Τώρα η διαδικασία ήταν σε ένα στάδιο (χωρίς προεπιλογή κ.λπ.), οπότε οι επενδυτές απείχαν από την αρχή.
   

Αρκετοί βρίσκουν λογική την αποχή για το ακίνητο της Ρόδου, η «αξιοποίηση» του οποίου ξεκίνησε προ σχεδόν μισού αιώνα, αλλά έχει μείνει στα χαρτιά. Ταυτόχρονα εντός του τεράστιου ακινήτου έχει ήδη κατασκευαστεί πεντάστερο ξενοδοχείο (που είχε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες) καθώς και δρόμοι (!) προκειμένου να πηγαίνουν στα εξοχικά ή στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους κάτοικοι και επιχειρηματίες της Ρόδου.
   

Στην περίπτωση των ιαματικών πηγών ουδείς φαίνεται ότι συγκινήθηκε από τις εξαγγελίες (που προς το παρόν έχουν μείνει εξαγγελίες) για ουσιαστική ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού. Τα στοιχεία από τις επισκέψεις στα ιαματικά λουτρά της χώρας είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικά. Το 2012 παρατηρείται σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας στις ιαματικές πηγές της χώρας, η οποία ανέρχεται στο 45% έναντι του 2011 και στο 56% έναντι του 2005, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα. Η κάθετη πτώση συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία σταμάτησαν ή περιόρισαν τη χορήγηση επιδομάτων για λουτροθεραπείες κ.λπ. Το ίδιο το Δημόσιο (που υποτίθεται ότι μέσω του ΤΑΙΠΕΔ βιάζεται να προχωρήσει τους διαγωνισμούς) είχε καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο αίτημα για αναβολή της εκδίκασης προσφυγής κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
   

Μέσω του διαγωνισμού θα παραχωρούνταν τέσσερις ιαματικές πηγές και συγκεκριμένα το ακίνητο Ιαματικών Πηγών Υπάτης, το οποίο βρίσκεται εντός της πόλης των Λουτρών Υπάτης, το ακίνητο Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών, το οποίο είναι όμορο της ιστορικής πόλης των Θερμοπυλών, το ακίνητο Ιαματικών Πηγών Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων και το ακίνητο Ιαματικών Πηγών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ