Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Αφήνουν γυμνές τις περιφέρειες!

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση έχει «κουρέψει» βαθιά τους πόρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έρχεται σήμερα να υφαρπάξει ετσιθελικά από τις περιφέρειες και τη διαχείριση σημαντικού μέρους των πιστώσεων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων! Αυτή την απαράδεκτη και αναιτιολόγητη κυβερνητική πρακτική, που προδίδει έλλειψη σεβασμού απέναντι στον θεσμό της αιρετής περιφέρειας, κατήγγειλε μιλώντας στη «δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

Οπως μας εξήγησε, ένα μεγάλο τμήμα των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ έχει αναίτια αφαιρεθεί από την ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει…μεταφερθεί σε άτυπα τομεακά προγράμματα υπουργείων! Και μάλιστα όταν ήδη η Δυτική Μακεδονία χάνει χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα, γιατί ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ δημιουργεί παραπλανητική εικόνα για την οικονομία της περιφέρειας και την κατατάσσει στις εύπορες!

«Καταστρατηγείται στην πράξη αυτό που προβλέπει ο Καλλικράτης για τη διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τις περιφερειακές Αρχές» σημειώνει ο κ. Δακής, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα.

Τελευταία, η κυβέρνηση αφαίρεσε 2.500.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας -από τους τομείς δημοσιότητας και τεχνικής στήριξης- χωρίς καμιά συζήτηση, προκειμένου να τα διαχειριστεί κεντρικά…

Κι αυτά τα προκλητικά συμβαίνουν, ενώ ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ για αποκέντρωση δράσεων, αρμοδιοτήτων και αποφάσεων…

Επίσης, για τον Γιώργο Δακή είναι βαρύνουσας σημασίας για την περιοχή το αίτημα αποκατάστασης και απόδοσης στους προηγούμενους ιδιοκτήτες των εδαφών των ορυχείων της ΔΕΗ, των οποίων η εκμετάλλευση έχει ολοκληρωθεί.

Χαρακτηριστικά αναφέρει για την υπόθεση: «Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2001 νομοθεσία, τα εδάφη που αναγκαστικά απαλλοτρίωνε η ΔΕΗ με κρατικά χρήματα για την απόληψη των λιγνιτικών κοιτασμάτων έπρεπε μετά την εξόφληση του λιγνιτικού αποθέματος να αποκατασταθούν και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα, όταν το 2001 έγινε η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, οι εκτάσεις αυτές παράνομα ενεγράφησαν ως περιουσιακά της στοιχεία και βεβαίως ουδέποτε κινήθηκε διαδικασία επιστροφής τους».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας πρωτοστατεί, από τότε που ήταν νομάρχης Κοζάνης, στην προσπάθεια απόδοσης των στρεμμάτων -υπολογίζονται γύρω στα 200.000- που το μεγαλύτερο κομμάτι τους βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα, εκτιμώντας ότι θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Προσφυγές για το θέμα έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς ακόμη να υπάρχει απόφαση, ενώ οι φόβοι των κατοίκων για την τύχη των εδαφών εντείνονται από τη ρευστότητα για το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εναλλακτικών καλλιεργειών είναι μία από τις προτεραιότητες της ηγεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Δακής εστιάζει στην καλλιέργεια της αγριαγκινάρας, γιατί μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα σε χιλιάδες αγρότες της περιοχής, που σήμερα έχουν σοβαρό πρόβλημα, χρησιμοποιούμενη στην παραγωγή θερμικής ενέργειας, αλλά και στη διαδικασία καύσης του λιγνίτη στις μονάδες της ΔΕΗ. Εργαστηριακές έρευνες σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας, αλλά και δοκιμαστικές καύσεις λιγνίτη μαζί με αγριαγκινάρα, στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Καρδιάς, έχουν πιστοποιήσει την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για να αναδείξει την καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών στον νομό Κοζάνης, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε δώσει κίνητρα σε αγρότες, οι οποίοι καλλιέργησαν αγριαγκινάρα σε περισσότερα από 4.000 στρέμματα.

Η Δυτική Μακεδονία προσφέρεται για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Για τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας είναι σημαντικός ο συνδυασμός της παραδοσιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις εναλλακτικές μορφές. Και καθώς η ύπαρξη στον νομό του δικτύου υψηλής και υπερυψηλής τάσης έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, θεωρεί απαραίτητη τη χωροθέτηση των σημείων για την ανάπτυξη των νέων μορφών ενέργειας.

Εξάλλου, κατηγορηματικός είναι ο Γιώργος Δακής για την προγραμματισμένη εξομοίωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, την οποία χαρακτηρίζει εχθρική ενέργεια για τη Δυτική Μακεδονία με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

«Η εφαρμογή του μέτρου επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που θα έχουν αυξημένο κόστος λειτουργίας» τονίζει σχετικά με τις επιπτώσεις της κυβερνητικής απόφασης.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ