Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

«Αγανακτισμένος» το παίζει τώρα ο (τουρίστας) Γιώργος

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στον αστερισμό του απόλυτου παραλογισμού κινείται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, μετά το δούλεμα που έριχνε για δύο χρόνια στον ελληνικό λαό, παριστάνοντας τον «αντιεξουσιαστή» πρωθυπουργό, τώρα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς περιφέρεται στο εξωτερικό και το παίζει αγανακτισμένος πολίτης του κόσμου, πουλώντας αντιμνημονιακά «νταηλίκια» σε αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε για την κατεδάφιση των οικογενειακών εισοδημάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που μετά τη Νότιο Αφρική ετοιμάζει ταξίδι στην εξωτική Κόστα Ρίκα, κλιμακώνει τους λεονταρισμούς εναντίον των αγορών, των τραπεζών, των διεθνών οίκων αξιολόγησης, των συντηρητικών κυβερνήσεων, που επί δύο χρόνια χρησιμοποιούσε ως «σκιάχτρο» για να τρομοκρατηθούν οι πολίτες και να «καταπιούν» αδιαμαρτύρητα τα μέτρα.

Η τελευταία ηρωική αντίσταση του «αγανακτισμένου» Γιώργου Παπανδρέου ήρθε από τη Νότιο Αφρική, όπου στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Democracy Now και κατήγγειλε τον ρόλο της Goldman Sachs στην ελληνική οικονομική κρίση, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο κίνημα Οccupy των ΗΠΑ και ενθάρρυνε το αίτημά τους για αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου αλλά και της εξουσίας, προβάλλοντας τη δική του πρόταση στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Γ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για την Goldman Sachs, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, λέγοντας: «Προφανώς, ορισμένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης του ρόλου της Goldman Sachs. Στην Ελλάδα έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει το θέμα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα».

Κληθείς να απαντήσει στο πώς η Goldman Sachs επωφελήθηκε από την παροχή πρόσθετων πιστώσεων στην Ελλάδα, ανέφερε ότι αυτές ήταν πρακτικές που στο παρελθόν θεωρούνταν νόμιμες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές άλλες χώρες. Υποστήριξε επίσης ότι «δεν έχουμε δει πραγματικά το τραπεζικό σύστημα να ανανεώνεται. Και εκεί νομίζω ότι βρίσκεται το «κλειδί». Χρειαζόμαστε πραγματική παγκόσμια μεταρρύθμιση για ζητήματα όπως «τα γυμνά» CDS, οι φορολογικοί παράδεισοι, η διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και η πιο δημοκρατική λήψη αποφάσεων».


Η «έμπνευση» της Αντας για «τσάρο» πρωθυπουργό

 

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» σχετικά με την παρότρυνση της Αντας Παπανδρέου στον σύζυγό της να προτείνει για πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν με απορία χθες πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να έχει κερδίσει τόσο πολύ την εμπιστοσύνη και των δύο. Κάποιοι μάλιστα θυμούνταν τις «θεαματικές» συνεδριάσεις του ΚΤΕ Οικονομικών την εποχή που ήταν εκείνος υπουργός Οικονομικών και «έριχνε τη χώρα στα βράχια» ως γνήσιο «Τιτανικό», όπως έλεγαν.

Ολα αυτά βέβαια πολύ μικρή σημασία έχουν, αφού, όπως τότε, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός καθόλου δεν άκουσε τους βουλευτές και τη βάση του κόμματός του, αλλά προτίμησε να συνεχίσει να επηρεάζεται από μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τα μέλη της οικογένειάς του. Και στις οικογενειακές έριδες, όμως, για άλλη μια φορά προτίμησε να ακούσει τη μητέρα του, Μαργαρίτα, που του είχε προτείνει το όνομα της πρώην «νταντάς» του Ελσας Παπαδημητρίου. Ετσι, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, για να προτείνει τη βουλευτή Αργολίδος, βγάζοντας από τα ρούχα του ακόμα και τον αποφασισμένο να δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση, προκειμένου να μη ναυαγήσει η διαπραγμάτευση Αντώνη Σαμαρά.


Με ανοιχτές δαγκάνες περιμένει η Ιπποκράτους τον «Ηγεμόνα»

Στην Ιπποκράτους «επιστρέφει» σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, όπου εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μήπως και «κατευναστούν» τα στελέχη του, που προειδοποιούν όμως ότι δεν αρκεί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει να μην ανοίγει τα χαρτιά του, παρά το γεγονός ότι δέχεται ποικίλες εισηγήσεις. Μεταξύ αυτών η διαρχία και εκλογή υποψηφίου για τις εκλογές από την Κ.Ο., με νομιμοποίησή του από τη βάση μετά τις εκλογές, η παραμονή του ίδιου στο τιμόνι του κόμματος ή και η οριστική αποχώρησή του. Μέσα σε όλα αυτά δέχεται ακόμα προτάσεις για αλλαγή της σύνθεσης του Πολιτικού Συμβουλίου, ώστε να συμμετέχουν όλοι οι κορυφαίοι, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συγκρούονται για το κατά πόσο αυτό επιτρέπεται ή όχι από το καταστατικό, καθώς και για «περιοδεία» του στις Νομαρχιακές ανά την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι υπουργοί τοποθετούνται μέσα από συνεντεύξεις και ζυμώνονται σε μεταξύ τους συναντήσεις, ενώ οι βουλευτές αναζητούν «εκφραστή».

«Δεν ψάχνουμε για αρχηγό, ψάχνουμε για συμπορευτές» σημείωσε χθες ο Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας ότι μόνο «αυτοδημιούργητα ψώνια και αυτοδίδακτοι σωτήρες» θα μπορούσαν να ιδρύσουν ο καθένας το δικό του «φορητό κόμμα». Να δρομολογήσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου τις διαδικασίες, αφού «τα ύστερα τιμούν τα πρώτα», ζητεί ο Κ. Σκανδαλίδης, απευθύνοντας έκκληση για «πανστρατιά» στους Κ. Λαλιώτη, Α. Παπαδόπουλο, Γ. Φλωρίδη κ.ά. Σε όσα είπε για τον Γ. Παπανδρέου εμμένει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για «πολιτική κριτική, χωρίς καμία διάθεση ανθρωποφαγίας». Στον αντίποδα, ότι θα στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου όσο επιθυμεί να συνεχίσει υποστηρίζει ο Χρ. Παπουτσής, ενώ ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ «κινδυνεύει από όσους, στη βιασύνη τους να διεκδικήσουν καρέκλες και θέσεις, χάνουν το μέτρο» τονίζει ο Μ. Καρχιμάκης.

Την αναβληθείσα συνάντησή τους από την Πέμπτη προγραμματίζουν για σήμερα η Α. Διαμαντοπούλου και ο Α. Λοβέρδος, που πρέπει να διασαφηνίσουν αν θα έχουν κοινή πορεία ως «ρεύμα» ή όχι, ενώ ενδιαφέρον έχει η στάση του Ευ. Βενιζέλου, που φέρεται να σκέφτεται και την υποψηφιότητά του ακόμα σε τυχόν κούρσα με πολλούς υποψηφίους και απέναντι στον Γ. Παπανδρέου. Συνάντηση είχαν συνδικαλιστές και άλλα στελέχη το Σάββατο, σε εκδήλωση του Γ. Παναγιωτακόπουλου. Δεν έλειψαν «ακραίες φωνές» που ζητούσαν «να πάμε γι’ άλλα». Κόντρα στον Γ. Παναγιωτακόπουλο, πάντως, που θα ήθελε εκλογή από συνέδριο και όχι από τα «καφενεία», δήλωσε χθες η Κατερίνα Μπατζελή, ζητώντας ανοιχτές διαδικασίες. Στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου στάθηκε ο Χρ. Μαγκούφης, καταλογίζοντας «απρέπεια» στον Μ. Χρυσοχοΐδη. Στο μεταξύ, την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητούν με κοινή δήλωσή τους, που ανάρτησαν στις προσωπικές τους ιστοσελίδες, έξι εν ενεργεία και ένα πρώην κυβερνητικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Θ. Μωραΐτης, Υγείας Μ. Μπόλαρης, Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας, Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής, Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνας και ο τέως υφυπουργός Υγείας Χρ. Αηδόνης.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...