Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Αγάς Γιλντιρίμ σε παραλήρημα

Ξεπέρασε τα όρια ο Τούρκος πρωθυπουργός! Προκάλεσε ακόμα και μέσα στο Μαξίμου

Σόου στη Θράκη με έξαλλους τουρκόψυχους και πράκτορες να του στρώνουν κόκκινο χαλί

Αμφισβήτησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, απαίτησε θρασύτατα να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη για τους πραξικοπηματίες και κατηγόρησε την Ελλάδα για… παραβιάσεις

Διαβάστε επίσης:

►«Αγκάθια», Ιστορία, Μαθηματικά

►Μακελειό (10%-15%) σε επικουρικές – εφάπαξ του Δημοσίου

►Κάλυψη σε Καμμένο για την υπόθεση του «Noor 1»

►Η επανεμφάνιση Σαμαρά στα (νέα) γραφεία της ΝΔ

►ΕΣΠΑ: Στήριξη 45.000 εγκλωβισμένων σε θνησιγενείς επιχειρήσεις

►Σάντουιτς 5,7 ευρώ στα αεροδρόμια

►Κλέφτες υπεράνω πάσης υποψίας στα φαρμακεία!

►ΤΑΙΠΕΔ: «Πράσινο» σε Ιβάν για ΟΛΘ!

Προκλήσεις του… αγά Γιλντιρ ίμ και στο Μαξίμου

Είπε ότι τα κοιτάσματα σε Κύπρο, Αιγαίο ανήκουν στην ανθρωπότητα (!) και ότι παραβιάσεις κάνει και η Ελλάδα

Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Προκλητικός και άκαμπτος, εκτοξεύοντας μέχρι και απειλές, εμφανίστηκε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα δίπλα του, αμφισβήτησε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (αλλά και της Ελλάδας στα δικά της χωρικά ύδατα) να προχωρήσει στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων, λέγοντας με θράσος πως «τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου ανήκουν στην ανθρωπότητα». Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα γίνονται και από την ελληνική πλευρά!

Το ντελίριο της προκλητικότητας του κ. Γιλντιρίμ ολοκληρώθηκε με ένα χοντροκομμένο αστείο, όταν ρωτήθηκε από τον απεσταλμένο της εφημερίδας «Μιλιέτ» για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Χαμογελώντας, εξέφρασε την ελπίδα οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες να μην κάνουν “πραξικόπημα” κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων», απειλώντας ευθέως τη χώρα μας, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος με μια κίνηση έδειξε να δυσφορεί.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να «ξεπαγώσει» το κλίμα, λέγοντας: «Προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με έναν θετικό τρόπο, καθότι γνωρίζω ότι οι δικές σας οι σπουδές είναι θετικές σπουδές, είστε μηχανικός και εσείς (σ.σ.: ο Γιλντιρίμ είναι ναυπηγός), όπως και εγώ».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιλντιρίμ που διήρκησε δύο ώρες, είχε προηγηθεί αυστηρή σύσταση από την πλευρά του πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του με εκτενή αναφορά στο «πάρτι» των τουρκικών παραβιάσεων, τονίζοντας ότι αν αυτές συνεχιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Με στοιχεία

Ο πρωθυπουργός έθεσε εμφατικά το θέμα των παραβιάσεων δείχνοντας αναλυτικούς πίνακες και στοιχεία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ζήτημα των «8» ετέθη μεν από την πλευρά του κ. Γιλντιρίμ, ωστόσο δεν αποτέλεσε βασικό θέμα στις συζητήσεις, καθώς πίσω από τις κλειστές πόρτες έδειξε να κατανοεί τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Και οι δύο χώρες μας πέρασαν δυσκολίες, αλλά ως καλοί γείτονες καμία χώρα δεν προσπάθησε να επωφεληθεί των δυσκολιών του γείτονα» δήλωσε αργότερα ο πρωθυπουργός, υποδεικνύοντας στον κ. Γιλντιρίμ ότι η ένταση δεν συμφέρει κανέναν, υπονοώντας πως και η Ελλάδα παρά την κρίση που διέρχεται μπορεί και αυτή να επωφεληθεί από την τραγική εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας.

Κυριάκος: Ειρήνη για το αμοιβαίο συμφέρον μας

Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη συζήτηση να περιστρέφεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Μεταναστευτικό και το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για μία «ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση» που είχε με τον κ. Γιλντιρίμ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο λαοί μας, είμαστε υποχρεωμένοι και από τη γεωγραφική μας θέση να ζούμε μαζί».

Ωστόσο, είναι καλύτερα -όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- «για το αμοιβαίο συμφέρον μας οι σχέσεις μας να είναι ειρηνικές, εποικοδομητικές, σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας. Αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών κανόνων, η ειλικρίνεια και βέβαια η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας». Αναφορικά με το Κυπριακό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού, αλλά χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Παυλόπουλος: Πρώτα σεβασμός στο διεθνέςδίκαιο αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

«Η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε απευθυνόμενος στον Μπιναλί Γιλντιρίμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θέτοντας ωστόσο ως προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή στήριξη της τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτοί οι όροι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, ισχύουν ήδη για τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και γι’ αυτούς που θέλουν να γίνουν μέλη.
Ο Πρ. Παυλόπουλος, πολύ καλός γνώστης του διεθνούς δικαίου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα με ξεκάθαρο τρόπο.

Καλή γειτονία

«Εμείς οι Ελληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία» ανέφερε υποδεχόμενος, λίγα λεπτά πριν, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κοινώς τον «έσφαξε με το βαμβάκι», αφού σε δύο φράσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και η συμπεριφορά της χώρας του υπονομεύει το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις και προκαλεί ένταση στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ συμφώνησε πως αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα Προέδρου στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες και μετέφερε την επιθυμία του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα. Ο κ. Παυλόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση σημαντική στιγμή, όμως, όπως είπε, θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά αυτή η επίσκεψη του κ. Ερντογάν, ώστε να είναι επιτυχημένη.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ