Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Αγχόνη οι αντλίες από τρόικα

Υπήρξε ακόμα και αυτοκτονία βενζινοπώλη από τη νότια Εύβοια, εξαιτίας του υψηλού προστίμου που έπρεπε να πληρώσει από εκπρόθεσμες εγγραφές και λάθη στο τεχνολογικό σύστημα «Ηφαιστος», το οποίο καταγράφει τα τιμολόγια διακίνησης καυσίμων, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και συνεχίζει ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε αρχικά ότι δεν υπάρχει λαθρεμπόριο από τις εκπρόθεσμες εγγραφές τιμολογίων στο «Ηφαιστος». Στη συνέχεια, όμως, «υποτασσόμενη στις απαιτήσεις της τρόικας να μαζέψει χρήματα», άρχισε να στέλνει πρόστιμα, φέρνοντας τους ιδιοκτήτες πρατηρίων «σε απόγνωση».

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τον τέως γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη, ο οποίος με εγκύκλιό του είχε «φρενάρει» την επιβολή προστίμων και η οποία διερευνάται από τις δικαστικές αρχές. Στην εγκύκλιο αναφερόταν ότι αναστέλλεται η επιβολή των προστίμων εν όψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης. Μάλιστα, η απόφαση για την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου είχε ληφθεί σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο στο υπουργείο Οικονομικών ύστερα από σχετικό αίτημα των πρατηριούχων που αποκαλούνταν την οικονομική εξόντωση του κλάδου τους. Τόσο ο κ. Καπελέρης όσο και οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι το θέμα είναι διαδικαστικό και δεν έχει καμία σχέση με λαθρεμπορία καυσίμων. Οπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων, από 1/1/2011 δεν υποχρεώνονταν πλέον να αποδίδουν οι ίδιοι τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για λογαριασμό των πελατών τους. Οφειλαν, όμως, να καταθέτουν τα στοιχεία των συναλλαγών, κάτι το οποίο πολλοί αγνοούσαν. Εξαιτίας της σύγχυσης που δημιουργήθηκε χιλιάδες τιμολόγια καταγράφηκαν με καθυστέρηση και στο τέλος βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρόστιμα που στην ουσία τούς οδηγούν σε λουκέτο. Η ΟΒΕ αναφέρει ότι μόνον η πρώτη δόση του 2011 από τα πρόστιμα του «Ηφαιστου» είναι 380.000.000 ευρώ και ζητεί νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ενώ καλεί τους βενζινοπώλες σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τρίτη. Σε σχετική τους ανακοίνωση οι βενζινοπώλες σημειώνουν ότι «ενώ η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει λαθρεμπόριο, υποτασσόμενη τελικά στις απαιτήσεις της τρόικας να μαζέψει χρήματα, στέλνει τα πρόστιμα στους βενζινοπώλες και τους φέρνει σε απόγνωση».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ