Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Aγέρωχο το γεφύρι της Άρτας

Δεν εντοπίστηκαν βλάβες στο ιστορικό Γεφύρι της Άρτας μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, από κλιμάκιο αποτελούμενο από πέντε καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό τον πρύτανη του ιδρύματος, Ιωάννη Γκόλια και πέντε αρχιτέκτονες και μηχανικούς από τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου υπό την καθοδήγηση της γενικής διευθύντριας Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Ευγενίας Γατοπούλου.

Επίσης, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τη γνωστή γέφυρα της Πλάκας, προκειμένου να αξιολογηθούν η κατάσταση του μνημείου και τα αίτια πτώσης της καμάρας, ώστε να δρομολογηθεί ταχύτερα και αποτελεσματικά η αποκατάστασή της, καθώς και τις γέφυρες Κόνιτσας στον Αώο ποταμό, Κλειδωνίας στον Βοϊδομάτη ποταμό, «Ζέρμας» ή «Δροσοπηγής» στο Σαραντάπορο ποταμό και Πολιτσάς στον Άραχθο.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, όπου υπήρξε μερική κατάρρευση της μεταβυζαντινής γέφυρας στη θέση «Νερούτσου Μύλος», πραγματοποιήθηκε σήμερα αυτοψία στο μνημείο από μηχανικούς της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, προκειμένου να ληφθούν άμεσα έργα προστασίας των εναπομεινάντων βάθρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κινητοποιήθηκαν άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και ήδη προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα μνημεία των περιοχών αρμοδιότητάς τους» και «εφόσον τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών, θα είναι εφικτή η πρόσβαση και η αυτοψία σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία από τα αρμόδια υπηρεσιακά κλιμάκια».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ