Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Αγγελούδι, θύμα της αναμονής στο Παίδων

Ενα αγοράκι 2,5 ετών είναι το όγδοο θύμα που προστέθηκε στη θλιβερή λίστα του υποστελεχωμένου μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου της χώρας, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Η διοίκηση του νοσοκομείου, που παραδέχεται τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το άτυχο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή στον δρόμο από τις Σέρρες στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, έπρεπε να είχε χειρουργηθεί νωρίτερα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια «Αγία Σοφία» καταγγέλλει ότι το αγοράκι ήταν σε λίστα αναμονής από το 2011, όταν ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έβαλε λουκέτο στο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο και έμεινε κλειστό για περίπου έναν χρόνο. «Το αγοράκι ήταν σε λίστα αναμονής από το 2011 οπότε οι ιθύνοντες έκλεισαν το κέντρο. Το παιδί δεν εξυπηρετήθηκε στο Ωνάσειο, την περίοδο που το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) παρέμεινε κλειστό, αλλά ούτε και μετά, που θεωρητικά το κέντρο ήταν ανοιχτό, καθώς έχει δοθεί μόνο μία μέρα χειρουργείου καρδιάς την εβδομάδα. Οταν επιτέλους έφτασε η σειρά του, η οικογένεια ξεκίνησε από τις Σέρρες, όμως στη διαδρομή προς το Παίδων το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή».

Να σημειωθεί ότι, λόγω έλλειψης προσωπικού, εκτός από τη μία μέρα χειρουργείου την εβδομάδα γίνεται επίσης μόνο μία μέρα καθετηριασμός. Πριν από το λουκέτο όμως οι καρδιοχειρουργοί του ΕΚΑΣΚΑΠ πραγματοποιούσαν τρεις μέρες χειρουργεία καρδιάς την εβδομάδα και δύο μέρες καθετηριασμούς.

Σήμερα λειτουργούν μόνο δύο κλίνες στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) από τις πέντε που είχε. Αρα στην καλύτερη περίπτωση, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος, στο «Αγία Σοφία» γίνονται 60-70 επεμβάσεις καρδιάς ετησίως, δηλαδή περιορίζουν τη λειτουργία του κέντρου σε λιγότερο από το 40% των δυνατοτήτων του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει επικίνδυνα ο αριθμός των παιδιών που περιμένουν στη λίστα αναμονής, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή τους.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασάββας είπε στη «δημοκρατία» ότι έχει ζητήσει μέσω της κινητικότητας γιατρούς για να μπορέσουν να κάνουν δύο μέρες την εβδομάδα χειρουργεία καρδιάς, ενώ αναμένουν 18 νοσηλευτές για να αναπτυχθεί επιτελούς το Καρδιολογικό Τμήμα που τώρα υπολειτουργεί.

«Εγκληματικό το λουκέτο» με απόφαση Α. Λοβέρδου

Τον Οκτώβριο του 2011, με εντολή του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, το ΕΚΑΣΚΑΠ έπαψε να λειτουργεί έπειτα από καταγγελία ότι δύο γιατροί λογομαχούσαν πάνω από το κεφάλι παιδιού που είχε υποβληθεί σε αναισθησία για να μπει στο χειρουργείο. Το χειρουργείο τελικά δεν έγινε, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, και οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό, όπου πάντως δεν αποδείχθηκε το περιστατικό της λογομαχίας. Ωστόσο το κέντρο έκλεισε και τα παιδιά παραπέμπονταν στο Ωνάσειο, ενώ μόλις το Ιούνιο του 2013 έγινε η πρώτη καρδιοχειρουργική επέμβαση στο υποστελεχωμένο κέντρο, έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια έχει καταγγείλει ότι «το κλείσιμο του κέντρου ήταν εγκληματικό και εξυπηρετούσε συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ