Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

«Αγκάθια» από τον Νταβούτογλου μετά τα τριαντάφυλλα!

Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο και επέμεινε στην απειλή του casus belli

Ρεπορτάζ 
Νίκος Ελευθερόγλου

Η χθεσινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του στη Σμύρνη είχε απ’ όλα. Από μοίρασμα λουλουδιών και μπλε χαλί υποδοχής μέχρι ήχους από ελληνικό μπουζούκι κατά τη διάρκεια του γεύματος και τη φράση «καλώς ήρθες, Αλέξη» στα ελληνικά από τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Αλλά, κυρίως, είχε ως πρώτο πιάτο όσα απασχολούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο «φίλος Αχμέτ» και «ο αξιότιμος Αλέξης Τσίπρας».

Ευχαριστίες

«Καλώς ήρθατε» είπε στα ελληνικά ο Νταβούτογλου στον πρωθυπουργό με την έναρξη της συνέντευξης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για την πρότασή του στο Προσφυγικό και αναφερόμενος στο Αιγαίο, χρησιμοποίησε τη φράση «η θάλασσά μας». Αφού πρώτα έγινε γνωστό ότι ανανεώθηκε και επικαιροποιήθηκε η διμερής συμφωνία την οποία έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας και υπογράφτηκαν συμφωνίες μεταξύ των υπουργών που συμμετέχουν στο τέταρτο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας (το πέμπτο συμφωνήθηκε να γίνει στη Θεσσαλονίκη), άρχισαν τα δύσκολα, με τον πρωθυπουργό να θέτει τα θέματα των διακινητών, των παραβιάσεων και του Κυπριακού.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στη συνάντηση που είχαν εξέθεσε «τη σοβαρή ανησυχία για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας και ιδιαίτερα των εναέριων εμπλοκών το τελευταίο έτος», προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνάδει με τη φιλική διάθεση που υπάρχει. Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι καθίσταται όλο και πιο επιτακτική η δίκαιη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου. Αναφερόμενος στα κυκλώματα των διακινητών, τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα και οι διακινητές να αλωνίζουν. Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων».

Παρατράγουδα

Από τη μεριά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε αποφασιστικότητα να λυθούν τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Αμέσως μετά, όμως, άρχισαν τα… παρατράγουδα, αφού ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο (!) και πως το casus belli ήταν απάντηση στην απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει τη σύμβαση του ναυτικού δικαίου, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 μίλια. Κάλεσε, μάλιστα, τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις (να απεμπολήσει, δηλαδή, η Ελλάδα τα κυριαρχικά δικαιώματά της). Επιπλέον, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων, προκειμένου, όπως είπε, να βελτιωθούν οι σχέσεις ως προς τα ιστορικά γεγονότα! Εν ολίγοις, ζήτησε η Ελλάδα να διαγράψει από την Ιστορία της τις τουρκικές βαρβαρότητες…

Κόντρα Ντόρας -Καμμένου για περιπολίες του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Καστελόριζου

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και στον Πάνο Καμμένο χθες, με αφορμή τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και, συγκεκριμένα, τη δήλωση που έκανε η συντονίστρια του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. ότι η Τουρκία απαίτησε την εξαίρεση του Καστελόριζου, κάτι που δέχτηκε σιωπηρά η Συμμαχία, με αποτέλεσμα η δύναμη να αναλαμβάνει αποστολές έως και τη Ρόδο.

Η αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη σε ραδιοφωνική συνέντευξη και η απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση προκάλεσαν την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος δήλωσε: «Δεν ανέμενα ότι η κυρία Μπακογιάννη, που έχει βαθιά γνώση των θεμάτων του ΝΑΤΟ, θα παραπληροφορείτο και θα αμφισβητούσε την ξεκάθαρη απόφαση των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του ΝΑΤΟ, που ξεκαθαρίζει ότι περιοχές ενέργειας του SNMG2 είναι όλες οι περιοχές ροής προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Καστελόριζου». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρόσθεσε ότι είναι στη διάθεση όλων των κομμάτων της Βουλής για συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση αντί των αμφιβόλου προελεύσεως και μη επίσημων εγγράφων που δεν υιοθετούνται από το ΝΑΤΟ, αλλά διαρρέουν από μη φίλα προσκείμενα κέντρα.

Ο Πάνος Καμμένος στοχοποίησε και τον υπεύθυνο του Τομέα Αμυνας της Ν.Δ. Θανάση Δαβάκη, επισημαίνοντας ότι δεν αντέδρασε όταν «υιοθέτησε τουρκικό έγγραφο στο ΝΑΤΟ, στο οποίο δεν έκανε καν αναφορά ο στρατιωτικός διοικητής του SHAPE». Ο κ. Δαβάκης τού απάντησε το απόγευμα ότι καταφεύγει σε προσωπικές αντεγκλήσεις, μη έχοντας απαντήσεις για την ουσία των κρίσιμων ζητημάτων.

Υπουργοί στην Αγία Φωτεινή

Τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη επισκέφθηκαν χθες μέλη της κυβέρνησης που βρέθηκαν στην Τουρκία, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Πρόκειται για τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και Γιάννη Αμανατίδη και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο.
Την κυβερνητική αποστολή ξενάγησε στον ιερό ναό ο πατήρ Κύριλλος Σύκης, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του ναού και την ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης, η οποία είναι μεγάλη σε πληθυσμό. Σημειώνεται ότι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων με κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις 6 Ιανουαρίου του 2016, 94 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Να σημειωθεί ότι το 1996 ανεγέρθηκε στη Νέα Σμύρνη Αττικής παρόμοιος ναός με κωδωνοστάσιο 33 μέτρων, πανομοιότυπο με αυτό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.

Βαριά πρόστιμα για κρούσματα αισχροκέρδειας στην εθνική οδό

Σαρωτικούς ελέγχους διενεργούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη, όπως ορίστηκαν από σχετική υπουργική απόφαση.

Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις 4 και 5 Μαρτίου σε 24 επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν εννέα παραβάσεις για υπέρβαση τιμής και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα αξίας 4.500 ευρώ.
Επίσης, βεβαιώθηκε μία παράβαση στην περιοχή των Διαβατών για άσκηση υπαίθριου εμπορίου άνευ αδείας (αφορούσε σταθμευμένο όχημα που πωλούσε είδη περιπτέρου, στον ιδιοκτήτη του οποίου επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ).
Την ίδια ώρα εντατικοί είναι οι έλεγχοι και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στην Ειδομένη. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε σε κυλικείο η μη έκδοση 155 αποδείξεων συνολικού ποσού 1.250 ευρώ, καθώς και η απασχόληση δύο ανασφάλιστων εργαζομένων. Επίσης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου δεν είχε εκδώσει 16 αποδείξεις συνολικής αξίας 100 ευρώ, ενώ απασχολούσε ανασφάλιστα τρία άτομα. Ακόμη, σε δύο καντίνες οι αστυνομικοί κατέγραψαν την απασχόληση ανασφάλιστου ατόμου αλλά και τη μη έκδοση 22 αποδείξεων συνολικού ποσού 212 ευρώ.

Εως και 23,5 δισ. το κόστος των συνοριακών ελέγχων εντός Ε.Ε

Τελικά ποιο είναι το πραγματικό οικονομικό κόστος από τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.; Το ερώτημα τίθεται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Ορισμένοι κάνουν λόγο για 10 δισ. ευρώ, άλλοι πάλι μιλούν για 23,5 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για 5 έως 18 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κεντρική οργάνωση των 80 γερμανικών βιομηχανικών και εμπορικών επιμελητηρίων εκτίμησε το κόστος από τις ουρές των αυτοκινήτων, την αναμονή, τη γραφειοκρατία και τις αυξημένες δαπάνες αποθήκευσης πολύ πιο υψηλά. Κατά την εκτίμησή της, μόνο για τη γερμανική οικονομία το κόστος υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Οσο κι αν υπάρχουν διαφωνίες πάντως σχετικά με το ύψος της οικονομικής ζημιάς από το κλείσιμο των συνόρων, το συμπέρασμα είναι πως το ακριβές κόστος δεν μπορεί εν τέλει να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το διατύπωσε πρόσφατα αρκετά ξεκάθαρα: «Οποιος σκοτώσει τη Σένγκεν, θα θάψει και την εσωτερική αγορά».

Συνελήφθη ιδοκτήτης λεωφορείου για απάτη σε βάραος μεταναστών!

«Τα σύνορα στην Ειδομένη είναι ανοιχτά» διαβεβαίωνε πρόσφυγες από τη Συρία ένας 25χρονος ιδιοκτήτης και οδηγός λεωφορείου, ο οποίος συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. στο Νέο Φάληρο. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, προκειμένου να τους χρεώσει, και μάλιστα δίχως να εκδίδει παραστατικά, για να τους μεταφέρει στην Ειδομένη, δεσμευόταν ότι τα σύνορα άνοιξαν. Ο 25χρονος απατεώνας (Ελληνας) είχε στήσει ένα δίκτυο με τη συμμετοχή ακόμη τριών συνεργών του, οι οποίοι αναζητούνται. Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι συνεργοί του «ψάρευαν» πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, τους οποίους προσέλκυαν με το ίδιο «παραμύθι» για τα ανοιχτά σύνορα. Οι συνεργοί μετέφεραν τους πρόσφυγες με ένα μικρό λεωφορείο στο Νέο Φάληρο, όπου τους περίμενε ο 25χρονος ιδιοκτήτης – οδηγός με το τουριστικό λεωφορείο. Ο απατεώνας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, κατηγορούμενος για απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί λειτουργίας τουριστικών γραφείων, επιβατικών μεταφορών και εκμίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό.

Χρυσή Αυγή: Φυλάκιση για την παράνομη είσοδο στη χώρα

Σχέδιο νόμου θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή η Χρυσή Αυγή για την -όπως λέει- άμεση λύση του λαθρομεταναστευτικού και την οριστική πάταξη του δουλεμπορίου. Το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, μετατρέπει σε ιδιώνυμο αδίκημα την παράνομη διέλευση των ελληνικών συνόρων από πολίτες ξένων χωρών.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προβλέπει την άμεση σύλληψη των λαθρομεταναστών τη στιγμή που εισέρχονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια και την επιβολή αυστηρών ποινών χωρίς αναστολή. Ετσι, οι παραβάτες δεν θα μεταφέρονται σε hot spot (όπου, κατά τη Χρυσή Αυγή, σιτίζονται και στεγάζονται δωρεάν, την ώρα που ο ελληνικός λαός πένεται), αλλά σε ειδικούς χώρους κράτησης, δηλαδή σε φυλακές, όπου θα τους παρέχεται η δυνατότητα να παράγουν έργο υπέρ του Δημοσίου.
Επίσης, θα επιβάλλεται ποινή ισόβιας κάθειρξης σε όσα μέλη δουλεμπορικών κυκλωμάτων συλλαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές. Η άμεση εφαρμογή του νόμου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θα λύσει σε μία μόνο ημέρα το λαθρομεταναστευτικό».


{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ