Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

«Αγκάθια» για τις απολύσεις των επίορκων

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωράει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη συγκρότηση και τη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων για την απομάκρυνση, από το Δημόσιο, επίορκων υπαλλήλων, όπως έχει ζητήσει η τρόικα και δέχθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, γεγονός που θα οδηγήσει εντός του 2012, τουλάχιστον, 2.000 υπαλλήλους στην ανεργία.

Ειδικότερα, από το έγγραφο που διαβιβάστηκε προς απάντησιν ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού, σχετικής με τους λόγους που καθυστερεί η συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων και με τις προθέσεις της κυβέρνησης να ψηφίσει διατάξεις για τη σύντομη εκκαθάριση υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων, προκύπτει ότι η σύσταση των πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων θα έπρεπε να έχει προχωρήσει έως τις 14 Ιουνίου 2012, δηλαδή τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου 4057/2012 «Πειθαρχικό δίκαιο δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΝΠΔΔ».

Ο κ. Μανιτάκης ενημερώνει όμως τους βουλευτές ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποστείλει τρεις εγκυκλίους στα υπουργεία, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Περιφέρειες και στα ΝΠΔΔ, προκειμένου να προχωρήσουν στην άμεση σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων, στην κατεύθυνση μάλιστα της σύστασης κοινών πειθαρχικών συμβουλίων για εξοικονόμηση πόρων. Οι τρεις εγκύκλιοι απεστάλησαν διαδοχικά, η πρώτη στις 3 Μαΐου του 2012, η δεύτερη στις 18 Ιουνίου 2012 και η τρίτη εγκύκλιος στις 5 Σεπτεμβρίου του 2012.

Με την τελευταία μάλιστα εγκύκλιο καλούνταν οι αρμόδιοι υπουργοί να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εντός πέντε ημερών από την αποστολή της, συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει. «Η υπηρεσία μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το συντομότερο δυνατό» σημειώνει ο κ. Μανιτάκης και διευκρινίζει στους βουλευτές ότι «η πειθαρχική εξουσία εξακολουθεί κατά τη μεταβατική περίοδο να ασκείται σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς, προκειμένου να λειτουργεί η Διοίκηση και να μην υφίσταται διοικητικό κενό».

Στο ερώτημα των βουλευτών αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη για τη σύντομη εκκαθάριση υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει ότι με τον Ν. 4057/2012 εισήχθησαν ρυθμίσεις με στόχο τη συντόμευση των προθεσμιών ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας και της έκδοσης πειθαρχικής απόφασης.

Στο ερώτημα δε των βουλευτών αν θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη, που θα προβλέπει την ποινή της απόλυσης για σοβαρές υποθέσεις, ο κ. Μανιτάκης επικαλείται την πρόνοια του Υπαλληλικού Κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνει, όπως αναφέρει, ρυθμίσεις που καθιστούν αυστηρότερο το σύστημα των πειθαρχικών ποινών.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ