Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Αγνωστες ακόμη οι συνέπειες της ρύπανσης στον Σαρωνικό

Σε έναν μήνα τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕΝα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των αναλύσεων, ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο οικοσύστημα του Σαρωνικού, αναμένει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), βάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα περίπου 30 ημερών. Καθησυχαστικός αλλά ταυτόχρονα και επιφυλακτικός εμφανίζεται σε δηλώσεις του ο διευθυντής Ερευνών του κέντρου. 

Την προηγούμενη εβδομάδα οι επιστήμονες του κέντρου πήραν δείγματα με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο», με στόχο να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση του βυθού και πόσο έχει επηρεαστεί η βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Γιάννη Χατζηανέστη, η πρώτη έγκυρη εκτίμηση θα υπάρχει σε περίπου έναν μήνα. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, οι επιστήμονες πήραν δείγματα από όλον τον νοτιοανατολικό Σαρωνικό, δηλαδή από τον κόμβο της Ελευσίνας και κάτω μέχρι την Ανάβυσσο. «Πήραμε και δείγματα νερού από διάφορα βάθη και δείγματα λάσπης του βυθού» είπε.

Το «Αιγαίο» έλαβε δείγματα ξεκινώντας από βάθος 20 μέτρων και πιο κάτω, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα της ρύπανσης στα ανοιχτά είναι σαφώς μικρότερο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηανέστη, «για τα ψάρια το ένα θέμα είναι αν επλήγησαν κατευθείαν από την πετρελαιοκηλίδα, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς, αλλά φαίνεται, καθώς τα ψάρια μυρίζουν. Το άλλο θέμα είναι μέσω της τροφικής αλυσίδας, κάτι το οποίο θέλει χρόνο και αυτό θα το μελετήσουμε και θα το δούμε, αλλά ακόμα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα μέσω της τροφικής αλυσίδας» υποστηρίζει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ. Πάντως, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηανέστης, το πετρέλαιο περνά πιο δύσκολα στην τροφική αλυσίδα απ’ ό,τι άλλες ουσίες.

Στο μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα αναφέρουν ότι το πετρελαιοφόρο «Siros», που αντικατέστησε το πλοίο «ΛΑΣΣΑΙΑ», έχει απαντλήσει μέχρι στιγμής περίπου 557 κυβικά πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η όλη επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ