Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Αγώνας μετ’ εμποδίων με αφετηρία τη δόση!

Το iPad του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι γεμάτο με εκκρεμότητες. Η ημέρα που είναι «σημαδεμένη» είναι αυτή της Τρίτης 20 Νοεμβρίου. Εκείνη τη μέρα συνεδριάζει το Eurogroup. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί το οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και κάτι παραπάνω.

Αυτό θα οριστικοποιήσει μια σειρά από «ραντεβού» του πρωθυπουργού, με αποκορύφωμα την ημερομηνία του ανασχηματισμού, που πλέον ωριμάζει και στις σκέψεις των κυβερνητικών εταίρων.

Θα προηγηθούν σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισκέψεις σε υπουργεία και επίβλεψη των νομοσχεδίων που θα κατατίθενται και κυρίως των δύο «ακανθωδών», που αφορούν το φορολογικό και την ιθαγένεια.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, μια και η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως όχι απλώς να βρει τον βηματισμό της αλλά να τρέξει και να περάσει πάνω από τα εμπόδια που έχει μπροστά της.

Εμπόδιο πρώτο: Οι σχέσεις των τριών κομμάτων.

Οι σχέσεις μεταξύ Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί. Οι ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή δοκίμασαν την αντοχή τους. Και οι τρεις θέτουν θέμα θέσπισης κανόνων, που θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι στη συνάντηση που θα έχουν οι τρεις τους τις επόμενες ημέρες θα επανακαθοριστούν οι σχέσεις των τριών, μια και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν αρκετές φορές εκφράσει τις διαφωνίες τους για τους χειρισμούς υπουργών. Παράλληλα από κυβερνητικής πλευράς αλλά και από την πλευρά του κ. Βενιζέλου έχουν εκφραστεί ενστάσεις για τη συμπεριφορά στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ., που θέλουν τα καλά της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση αλλά όχι τα αρνητικά. Οπως μας έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν θα μπορούμε σε λίγο να συγκρατήσουμε τους δικούς μας».

Εμπόδιο δεύτερο: Ο ανασχηματισμός.

Ολοι πλέον αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του και κυρίως τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων από πλευράς ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. Οι κ. Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης γνωρίζουν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια εύκολων χειρισμών, μια και τα αριθμητικά «κουκιά» τους είναι δεδομένα και σε κρίσιμες ψηφοφορίες θα πρέπει να έχουν όλοι τις κεραίες τους σηκωμένες, μια και ένα ατύχημα μπορεί να τινάξει τα πάντα στο ακέραιο. Η υπόθεση Ρουπακιώτη επιβεβαίωσε την ανάγκη να διορθωθούν οι αρρυθμίες και να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις. Από την Ιπποκράτους είναι πάντως σαφές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιθυμούσε τη θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση και αναμένεται να προτείνει για υπουργικές θέσεις στελέχη έμπιστα σε αυτόν, όπως οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Μανιάτης, Θάνος Μωραΐτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης από τη μεριά του δεν επιστρέφει «τσαλακωμένος» στην κυβέρνηση αλλά ενισχυμένος. Κι αυτό γιατί η οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ καθιστά τον κ. Κουβέλη απαραίτητο πόλο σταθερότητας της κυβέρνησης. Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στον ανασχηματισμό ούτε να εμπλακεί περισσότερο στην κυβέρνηση. Θα ζητήσει να παραμείνουν στα υπουργεία τους ο φίλος του Αντώνης Ρουπακιώτης και ο Αντώνης Μανιτάκης, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσει άλλες υπουργικές καρέκλες. Ολα δείχνουν ότι η προτεινόμενη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, αφού δημιούργησε πολλά προβλήματα με την παρουσία της, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον κ. Ρουπακιώτη μετά τα τελευταία γεγονότα, καθώς το κλίμα είναι πολύ βαρύ γι’ αυτόν. Ως πιθανοί αντικαταστάτες ακούγονται ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης αλλά και ο υπεύθυνος πολιτικής επικοινωνίας της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκος Μπίστης.

Εμπόδιο τρίτο: Υπουργικό συμβούλιο.

Επειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός, μετά την έγκριση της δόσης που θα λάβει η χώρα μας από το Eurogroup, θα καλέσει τους υπουργούς προκειμένου να τους δώσει τις βασικές κατευθύνσεις αλλά και να τους θέσει προ των ευθυνών τους. «Ολη αυτή η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα δεν μπορεί να πάει χαμένη» επισημαίνουν συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά. Εκεί ίσως να υπάρξουν οι αντιδράσεις για όσα ακούγονται για ανασχηματισμό και αυτούς που φεύγουν. Οπως μάλιστα εκμυστηρεύονται κάποιοι σε δικούς τους ανθρώπους, δεν μπορεί εμείς να γίνουμε αναλώσιμοι και μιας χρήσης, για να έρθουν κάποιοι να κάνουν τους σωτήρες, αφού έχουν περάσει τα δύσκολα.

Εμπόδιο τέταρτο: Ιθαγένεια και φορολογικό.

Είναι τα δύο νομοσχέδια-αγκάθια, που θα αποτελέσουν ένα ακόμη τεστ αντοχής για την κυβέρνηση. Τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Οπως είναι ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον νόμο Ραγκούση μέσα σε διάστημα επτά ημερών, παρά τις έντονες αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Παράλληλα και ως το τέλος του μήνα θα έχει κατατεθεί και το φορολογικό, για το οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει κίνητρα σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Στόχος του πρωθυπουργού και του επικοινωνιακού του επιτελείου είναι να υπάρξουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στην οικονομία -όπως με το «deal» για το λιμάνι του Πειραιά- προτού οι φορολογούμενοι αρχίσουν να «νιώθουν» τα σκληρά μέτρα. Ο Αντώνης Σαμαράς με επενδυτικές κινήσεις αλλά και με τα χρήματα από τη δόση θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι αυτή τη φορά οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες. «Δεν του φτάνουν οι προθέσεις, πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα» έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Οι αμετακίνητοι και τα φαβορί για έξοδο

Στον επικείμενο ανασχηματισμό υπάρχουν υπουργοί που δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τη θέση τους.

Πρόκειται για τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα και για τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο. Προβλήματα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός κι αυτό διότι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Μάριος Σαλμάς σχεδόν δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη Φωτεινή Σκοπούλη.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έδειξε, μάλιστα, ενοχλημένος από τις συνεχείς αρνητικές αναφορές στο πρόσωπό του: «Το έργο μας αξιολογείται από τον πρωθυπουργό και έτσι συνεχίζω την καθημερινή μας δουλειά, χωρίς να λαμβάνω υπόψη μου αν θα γίνει ανασχηματισμός ή δεν θα γίνει, αν θα με αφορά ή όχι και ποιοι από τους φίλους -εντός ή εκτός εισαγωγικών- διατυπώνουν τη γνώμη τους και μάλιστα δημοσίως» δήλωσε πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Προβλήματα εντοπίζονται επίσης στα υπουργεία Ναυτιλίας, Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από κει και πέρα είναι όλα ανοιχτά, ενώ δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να τοποθετήσει τεχνοκράτες που δεν θα έχουν το μυαλό τους στο πολιτικό κόστος.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ