Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Αγωνία για έσοδα 7,56 δισ. μέσα σε τέσσερις μέρες

Αδεια τα ταμεία! Η κυβέρνηση ποντάρει σε 100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ

Εντονη αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των εσόδων και την είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί, αφού, για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού, θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 7,56 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους, πρέπει να συνυπολογιστεί ακόμα 1 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά την τέταρτη και πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί στο πρώτο δίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφεται «τρύπα» ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων, η οποία ωστόσο υπερκαλύπτεται από την υπερσυγκράτηση κατά 3 δισ. ευρώ των δαπανών λόγω της στάσης πληρωμών προς τρίτους που έχει κηρύξει το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός να εμφανίζει στο 11μηνο πλασματικό πλεόνασμα ύψους 4,34 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του Προϋπολογισμού, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες να πληρώσουν:

  • Την τρίτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί τον Δεκέμβριο υπερβαίνει τα 550.000.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
  • Τη δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι όσοι από τους οφειλέτες που βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων αφήσουν απλήρωτη κάποια νέα οφειλή, π.χ. δεν πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης εξαιτίας του αυστηρότερου πλαισίου που ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου.
  • Τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016. Εως τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ