Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Αγωνία στο Μαξίμου για τη σημερινή ψηφοφορία «φωτιά»!

Στόχος να μην πέσει η δύναμη κάτω από 120 βουλευτές! Στέλνει αυστηρά μηνύματα στην ομάδα Λαφαζάνη

Λίγες ώρες πριν από την καθοριστική, για την κυβερνητική συνέχεια, αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας τεντώνει το σκοινί που κρατά (τύποις) ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή οι «αριστεροί» του κόμματος ετοιμάζονται για νέο «αντάρτικο».

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε (σ.σ.: Grexit), η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή η πληρωμή των συνταξιούχων με χαρτάκια IOU, να βγουν να το πουν στον ελληνικό λαό και να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής» είπε χθες σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός… για να το ακούσουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Πλατφόρμα του.

Τους «προκάλεσε» μάλιστα να αποφασίσουν εάν θα σταθούν δίπλα ή απέναντι στην κυβέρνηση τώρα που ανοίγει (νομοθετικά) τη μάχη κατά της διαφθοράς – διαπλοκής και προωθεί «στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων». Παρέπεμψε μάλιστα το «εσωκομματικό ξεκαθάρισμα» στον Σεπτέμβριο, όπου τοποθετείται και το συνέδριο ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του Μαξίμου είναι να μην πέσει απόψε η κυβερνητική δύναμη κάτω από 120 βουλευτές. Η προσπάθεια αφορά την επανάκαμψη των έξι που δήλωσαν «παρών» και της μίας βουλευτού που προτίμησε την απουσία στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης, καθώς τα 32 «όχι» προήλθαν από τους… φανατικούς της Αριστερής Πλατφόρμας, το δίδυμο Ζωή Κωνσταντοπούλου – Ραχήλ Μακρή και τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν.

Η πρόεδρος της Βουλής μάλιστα μίλησε δημοσίως χθες για «πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν πρέπει να αφήσουμε να ολοκληρωθεί». Και όχι μόνο. Οι πληροφορίες τη φέρουν διατεθειμένη να επιχειρήσει πάλι «μπλοκάρισμα» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ώστε ακόμη και αν δεν καταφέρει να μεταθέσει για αύριο την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, να… προεδρεύσει της συνεδρίασης ώστε να πετύχει «καθυστερήσεις».

Μαρίνα Μάνη

Παραιτήθηκε (με αιχμές προς την ηγεσία) ο Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ

Την αύξηση της επιρροής της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιδιώκει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αρωγούς τις άλλες δύο «αριστερές τάσεις» του κόμματος, τη ΔΕΑ (του Αντώνη Νταβανέλλου, με δύο βουλευτές) και την ΚΟΕ (του Ρούντι Ρινάλντι, με τέσσερις βουλευτές).

Αμεσος στόχος για απόψε είναι να αυξήσουν τα «όχι» και τα «παρών», ώστε να πέσει η κυβερνητική δύναμη κάτω από τους 120 βουλευτές και να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις (π.χ. συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού), «που θα εκθέσει ακόμη περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα».

Η ιστοσελίδα Iskra, που εκφράζει την Αριστερή Πλατφόρμα, αναρτά «πολεμικά» άρθρα, με τίτλους όπως «Fast truck και ”μπιρ παρά” πλειστηριασμοί – χάνουν οι εργαζόμενοι, κερδίζουν οι τράπεζες».
Από πλευράς αριστερών συμμάχων, ο κ. Ρινάλντι υπέβαλε χθες την παραίτησή του από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την ηγεσία (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) για την «κεντροαριστερή και μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος».
Πάντως, παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, εν όψει των εσωκομματικών μαχών που θα δοθούν στο επόμενο διάστημα.

Από φθινόπωρο η διάταξη για τους φόρους αγροτών

Σε ένα time out από τις μνημονιακές υποχρεώσεις προσδοκά η κυβέρνηση, ώστε να πάρει μια «ανάσα» και να ανασυγκροτηθεί «στη Βουλή και την κοινωνία».
Για τον λόγο αυτόν έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, ότι:

  • Πρώτον, η διάταξη για τη φορολόγηση των αγροτών, που αφαιρέθηκε από το πολυνομοσχέδιο, δεν θα έρθει προς ψήφιση στις 5 Αυγούστου, όπως είχε διαρρεύσει χθες, αλλά «από φθινόπωρο». Κι αυτό διότι η διάταξη δεν ανήκει στα προαπαιτούμενα που έθεσε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά απορρέει από την ανάγκη να διορθωθούν οι μέχρι τώρα μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης, συνεπώς το πότε θα γίνουν οι διορθώσεις θα συνεκτιμηθεί με τους θεσμούς.
  • Δεύτερον, μετά την ψήφιση και του δεύτερου πολυνομοσχεδίου απόψε, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στόχος, κατά το Μαξίμου, είναι αυτή να υπογραφεί περί τις 20 Αυγούστου. Οπερ σημαίνει ότι η Βουλή δεν θα κληθεί να ψηφίσει νέα προαπαιτούμενα και οι εντάσεις θα κοπάσουν – μάλιστα, δεν αποκλείεται από την επόμενη εβδομάδα να δώσει η κυβέρνηση το «O.K.» για τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων.

Σε αυτό το διάστημα, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα στραφούν στο μέτωπο «της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής», που θα στείλει τα ανάλογα μηνύματα «στην κοινωνία, αλλά και στους πιο διαλλακτικούς του ΣΥΡΙΖΑ» (βουλευτές και στελέχη), με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή επανασυσπείρωση.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει… νέο ανασχηματισμό, όπως ζήτησε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος με το επιχείρημα ότι πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση «πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους, χωρίς απαραίτητα συμμετοχή των άλλων κομμάτων». Εκτός κι αν από την αποψινή ψηφοφορία προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μειώθηκαν 1,104 δισ. € τα έσοδα του Δημοσίου

Στα 301 δισ. ευρώ, από 317 δισ. ευρώ, μειώθηκε το χρέος στα τέλη του πρώτου τριμήνου της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και στην πληρωμή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ποσού 2,8 δισ. ευρώ. Τα ίδια στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν μεγάλη πτώση των δημοσίων εσόδων το πρώτο τρίμηνο εφέτος. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο εφέτος σε 16,817 δισ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 1,104 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 17,921 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ως ποσοστό επί των συνολικών εσόδων, οι φόροι στο εισόδημα μειώθηκαν στο 18,4% το πρώτο τρίμηνο εφέτος από 21,3% το πρώτο τρίμηνο 2014, ενώ οι φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο 32,7% από 34,1%. Στις πρωτογενείς δαπάνες, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αποτελούν το πρώτο τρίμηνο εφέτος το 25,2% αυτών από 25,6% πέρυσι. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές διαμορφώθηκαν στο 44,9% από 45,4%.

Μοσκοβισί: Ιδού η λύση για το χρέος

Ως ήδη συμφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρουσίασε τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων του χρέους ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Μόντε Κάρλο RMC.
«Το Eurogroup το έχει ήδη συζητήσει αυτό. Εχουμε συμφωνήσει να χαλαρώσουμε το βάρος των επιτοκίων και να επιμηκύνουμε την ωρίμανση του χρέους όταν έρθει η ώρα, μετά τη διαπραγμάτευση ενός καλού προγράμματος ανάπτυξης και αρωγής» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος και πρόσθεσε ότι το άμεσο «κούρεμα» χρέους απορρίπτεται.
Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαιτητικό για τους Ελληνες, αλλά υποστήριξε ότι το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές, καθώς θα διαθέσουν 80 δισ. ευρώ στη χώρα μας και 36 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η παρατήρησή του ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη στα δημοσιονομικά της, ούτε έτοιμη να μεταρρυθμιστεί οικονομικά όταν εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι «φανατικά υπέρ της παραμονής της στο ευρώ».

Σε θέσεις μάχης οι δικηγόροι για τον νέο Κώδικα

Υπό την πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσαν στη Βουλή τον αναθεωρημένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υιοθετώντας τις διατάξεις που είχε εκπονήσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη, επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Πρόκειται για διατάξεις που είχαν προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμου του δικηγορικού κόσμο της χώρας και είχαν οδηγήσει σε αποχή διαρκείας τους νομικούς, στα τέλη του 2014. Στις αντιδράσεις των δικηγόρων είχαν συμπαρασταθεί και οι δικαστικές ενώσεις της χώρας.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υπό την προεδρία του Βασίλη Αλεξανδρή, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αμέσως μετά την κατάθεση στη Βουλή, τα ξημερώματα της Τρίτης, του σχεδίου νόμου είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ επισκέφθηκαν ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου. Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Κι αυτό διότι στον νέο Κώδικα περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές, μεταξύ άλλων στο καθεστώς των πλειστηριασμών προς όφελος κυρίως των τραπεζών, φέρνοντας Αρμαγεδδώνα για τους πολίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, «ο δανειστής μπορεί, με βάση οριστική απόφαση καθώς και με διαταγή πληρωμής χρηματικών απαιτήσεων, να ζητήσει έγγραφη προσημείωση υποθήκης και να επιβάλει συντηρητική κατάσχεση».

Επιπλέον, εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, απειλείται ακόμα με δυσθεώρητα πρόστιμα ύψους έως και 100.000 ευρώ (!) και προσωποκράτηση ενός έτους. Επίσης υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία «ο δικαστικός επιμελητής μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να αποκρούσει την αντίσταση» του οφειλέτη.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ