Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Αγορές με κάρτα για επιστροφή φόρου 3%

Κίνητρο με τη μορφή έκπτωσης φόρου για την πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ετοιμάζεται να δώσει στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας» οι φορολογούμενοι που για τις δαπάνες τους θα πληρώνουν με πλαστικό χρήμα θα λαμβάνουν ως επιστροφή φόρου το 3% της δαπάνης.

Πρόκειται για μέτρο το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου στο πλαίσιο της σύνταξης του νομοσχεδίου για το εθνικό φορολογικό σύστημα, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ειδικότερα οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου προβλέπουν τα εξής:

-Για τις δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζει σήμερα η Εφορία και πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο προκειμένου να πληρώνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Σημειώνεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις. Στην περίπτωση που συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις τότε θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που τους λείπουν. Στις δαπάνες με αποδείξεις δεν περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, μεταφορών και αυτές που αποτελούν τεκμήριο.

-Εφόσον οι δαπάνες με αποδείξεις πληρώνονται με πλαστικό χρήμα να δίνεται έκπτωση φόρου 3% επί της δαπάνης για τον φορολογούμενο. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος αγοράσει ρούχα αξίας 100 ευρώ και πληρώσει με πιστωτική να λαμβάνει επιστροφή φόρου 3 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

-Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί το ίδιο κίνητρο και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώνει με μετρητά, αλλά χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων (φοροκάρτα).

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο μέρος των συναλλαγών να πραγματοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, όπως είναι η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν, θα καταγράφονται αυτόματα τα έσοδα των επιχειρήσεων και θα βεβαιώνονται οι αναλογούντες φόροι.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ