Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Αγρια λιτότητα χωρίς ανάσα για 18 χρόνια

Απολύσεις στο Δημόσιο, νέο κόψιμο των συντάξεων και των δαπανών υγείας, αλλά και διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι κάποια από τα μέτρα που προτείνει στην Ελλάδα η έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα να πάρει νέα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, εκ των οποίων τα 16 δισ. πρέπει να κοπούν μέχρι το 2020. Η έκθεση του Ταμείου προδιαγράφει πορεία στην αλμυρά έρημο για την ελληνική οικονομία, χωρίς προοπτικές εξόδου από την κρίση. Το ΔΝΤ ζητάει ανηλεή συμπίεση των δαπανών και τη δικαιολογεί λόγω της αδυναμίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να συγκεντρώσουν έσοδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ταμείου, η ύφεση στη χώρα μας θα κινηθεί εφέτος στα επίπεδα του 4,7% (από 6,9% το 2011), ενώ για το 2013 η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι μηδενική.

Αυτό που προκαλεί ρίγη είναι η πρόβλεψη για ανεργία που θα πλησιάζει το 20% στην Ελλάδα, τόσο για φέτος όσο και για το 2013, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η πραγματική ανεργία θα διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας τα 1.200.000 άτομα. Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία είχε ξεπεράσει το 20% στις αρχές του 2012.

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις που κάνει το ΔΝΤ και για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Παρά τις σκληρές προσπάθειες και το «κούρεμα» με το PSI, το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2013! Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει εφέτος στο 152,3% του ΑΕΠ, από 160,8% το 2011, για να αυξηθεί ξανά στο 160,9% το 2013 και να αρχίσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά τα επόμενα έτη. Ο στόχος με βάση το Μνημόνιο είναι να βρεθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Οσον αφορά το έλλειμμα, για το οποίο αναμένονται επίσημες προβλέψεις από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 7,2% του ΑΕΠ εφέτος, από 9,2% το 2011, για να φτάσει στο 4,6% το 2013 και να βρεθεί το 2014 στο 2,1%, κάτω δηλαδή από το όριο του 3%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται για πρώτη φορά αρνητικός (αποπληθωρισμός) και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -0,5% εφέτος και στο -0,3% το 2013. Βέβαια, η μέτρηση του τιμαρίθμου στην Ελλάδα δεν έχει καμία αξία πλέον, καθώς δεν αφορά το κόστος ζωής, που έχει αυξηθεί.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα συζητηθούν στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Από ελληνικής πλευράς θα παραβρεθεί ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος θα συναντηθεί και με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στέλιος Κράλογλου


Τελεσίγραφο από τρόικα: Κι άλλες περικοπές για να κλείσει εδώ και τώρα η «μαύρη τρύπα» του 2012

H τρόικα πιέζει ασφυκτικά το οικονομικό επιτελείο να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των 357.000.000 ευρώ, που άνοιξε στο Προϋπολογισμό από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους. Η ίδια απειλεί ότι, εάν δεν καλυφθούν οι αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί για τα έσοδα, τότε η επόμενη κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να συντάξει νέο συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, με επιπρόσθετα μέτρα, που θα κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού. Οι πιέσεις από την τρόικα εντείνονται, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων δείχνει ότι ούτε τα εισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ούτε τα χαράτσια που πέφτουν βροχή στους φορολογουμένους μπορούν να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στα ταμεία εισέρρευσαν από φόρους, εισφορές και τέλη 11,95 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 12,3 δισ. ευρώ.

Οι πιέσεις από την τρόικα μεταφέρονται, ως συνήθως, στους επικεφαλής των εφοριών, που καλούνται να «πιάσουν» τους… άπιαστους στόχους που βάζει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τον εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ετσι και αυτή τη φορά το υπουργείο ουσιαστικά… παρακαλεί τους εφόρους να εντείνουν τους ελέγχους και τις προσπάθειες είσπραξης φόρων και προστίμων στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές, για να βελτιωθεί η εικόνα των εσόδων

Η ηγεσία του υπουργείου επιμένει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς η σχετική ρύθμιση -που προβλέπει ελάχιστη δόση 100 ευρώ- δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Παρότι οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους έχουν εισρεύσει στα ταμεία μόλις 300.000.000 ευρώ, ενώ βάσει των στόχων του Μνημονίου φέτος πρέπει να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου.

Τον Μάιο αναμένονται οι δηλώσεις εισοδήματος και ακινήτων των μεγάλων εταιριών, από τις οποίες προσδοκώνται τουλάχιστον 290.000.000, ενώ τον Ιούνιο, οπότε εκπνέουν οι προθεσμίες των δηλώσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, στόχος είναι να προλάβουν να αποσταλούν και τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ