Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Αγρια βεντέτα μεταξύ βουλευτών και δελφίνων!

Εμφύλιο πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστικά βεντέτας ανάμεσα σε βουλευτές και συγκεκριμένους δελφίνους υπουργούς σηματοδότησε η επόμενη ημέρα της θυελλώδους ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο. Οι διαρροές κυβερνητικών στελεχών περί δυσφορίας του Μαξίμου για το αποτέλεσμα και κυρίως η άποψη ότι οι βουλευτές λειτούργησαν ως όργανο των συντεχνιών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να περνούν χθες στην αντεπίθεση επιστρέφοντας τις κατηγορίες στους υπουργούς και προαναγγέλλοντας νέα αντάρτικα. «Αργά ξύπνησαν κι αυτοί. Εξαθλίωσαν την κοινωνία και θυμήθηκαν στα τελειώματά τους να το παίξουν επαναστάτες» ήταν το αιχμηρό σχόλιο «αντιμνημονιακών» της αντιπολίτευσης.

Οσο κι αν πολλοί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το προχθεσινό αντάρτικο, το θρίλερ κατάρρευσης της κυβέρνησης ήταν τελικά υπαρκτό και καταγράφηκε ξεκάθαρα από τα ανοιχτά μικρόφωνα της Βουλής. «Αν το άρθρο απορριφθεί, υπάρχει ενδεχόμενο να παραιτηθεί» ακούστηκε να λέει ο κ. Βενιζέλος στον Φ. Πετσάλνικο. Οι περισσότεροι απέδωσαν τη συγκεκριμένη φράση σε φόβο παραίτησης του Ανδρέα Λοβέρδου σε περίπτωση καταψήφισης του άρθρου για τα φαρμακεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, εκ των εμπίστων του Λουκά Παπαδήμου, είχε ασκήσει πίεση στον Ανδρέα Λοβέρδο να αποσύρει τη διάταξη, όμως ο υπουργός Υγείας απείλησε: «Αν φύγει η διάταξη, φεύγω κι εγώ». Το γεγονός ωστόσο ότι λίγα λεπτά πριν από τη συνομιλία με τον Φ. Πετσάλνικο ο κ. Βενιζέλος είχε απευθυνθεί στους ψηφολέκτες με επιτακτικό ύφος και εμφανώς δύσθυμος λέγοντας «δώστε μου το αποτέλεσμα να ενημερώσω τον πρωθυπουργό να ξέρει τι θα κάνει, αν έχει πλειοψηφία ή δεν έχει» έκανε άλλους να σκεφτούν ότι τελικά η παραίτηση αφορούσε τον κ. Παπαδήμο.

Με το «επαναστατικό» κλίμα που διαμορφώθηκε στη Βουλή οι διαρροές του Μαξίμου για νίκη των συντεχνιών δεν ήταν δυνατό να μείνουν αναπάντητες. Πρώτος το γάντι σήκωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Τα συντεχνιακά συμφέροντα δεν τα υπηρετούν οι βουλευτές, αλλά αυτοί που ασκούν εκτελεστική εξουσία» είπε χαρακτηριστικά. «Οι βουλευτές είναι στα κάγκελα και δικαίως» είπε ο Π. Μπεγλίτης, ο οποίος καταψήφισε τέσσερα άρθρα, ενώ πολλοί βουλευτές τόνιζαν ότι ο Λοβέρδος τούς εξαπάτησε.

«Μετανοούσα παρθένα» τους αποκάλεσε χθες το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς έλεγε χθες ότι δύσκολα θα ξαναπεράσουν άδικα μέτρα που ανακυκλώνουν την κρίση. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η αντίδραση του Χ. Μαγκούφη λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία. «Μη μασάτε, ρε» ακούστηκε να λέει σε «πράσινους» βουλευτές, οι οποίοι έδειχναν μαγκωμένοι από όσα είχαν συμβεί στην Ολομέλεια και την εικόνα διάλυσης που παρουσίαζε το ΠΑΣΟΚ.

Για συγκυβέρνηση τσίρκο μίλησε ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που προέβλεψαν ότι στα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια το μπάχαλο θα είναι μεγαλύτερο και θα σημάνει ταυτόχρονα το πολιτικό τέλος του Λουκά Παπαδήμου. Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τασούλας πάντως τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε τα εσωκομματικά χουνέρια του ΠΑΣΟΚ να κλυδωνίσουν την αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία».


Τρέμει μην πέσει ο διορισμένος -«Δεν σκέφτομαι την παραίτηση» λέει ο Λοβέρδος

Εντρομος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, από τη μία διαμηνύει ότι θα καταστραφούμε αν μας εγκαταλείψει και από την άλλη σκέφτεται να συγκαλέσει νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ, μη τυχόν και «πέσει» πριν από την ώρα του. Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση αναδεικνύεται πλέον το ΠΑΣΟΚ, με τις προσωπικές στρατηγικές στελεχών του να εκτιμάται ότι «δένουν τα χέρια» της, ενώ σαφής είναι η δυσφορία και για τη στάση των βουλευτών, την οποία αποδίδει σε «συντεχνιακές πιέσεις». «Ο κ. Παπαδήμος και οι συνεργάτες του είναι στο Μαξίμου, επειδή έβαλαν πλάτη οι βουλευτές», απαντά μέσω διαρροών η Ιπποκράτους.

Σε ένα από τα σπάνια «μπρίφινγκ» του χθες ο Π. Καψής έστειλε μήνυμα στα τρία κόμματα, δηλώνοντας ότι, εν όψει πολύ σημαντικών νομοσχεδίων, η κυβέρνηση περιμένει ότι θα επιβεβαιωθεί η πλειοψηφία των προγραμματικών δηλώσεων, ζητώντας σοβαρότητα από όλους, αλλά και σημειώνοντας τάχα ότι «δεν ετέθη ποτέ εν αμφιβόλω η στήριξη των κομμάτων». Δήλωσε άλλωστε με νόημα ότι ο κ. Παπαδήμος έχει στο μυαλό του τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και μόνο, ήτοι την ολοκλήρωση του PSI, της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου σταθεροποιητικού προγράμματος, διαψεύδοντας ότι σκέφτεται να παραιτηθεί. Το να παραιτηθεί κανείς είναι πάρα πολύ εύκολο. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για όλο το πολιτικό σύστημα δεν είναι να παραιτηθούμε. Είναι να προχωρήσουμε. Και εάν παραιτηθούμε, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να φέρουμε την καταστροφή» απείλησε, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε στην πιο λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων», τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια, ανακοινώνοντας την επιστροφή σήμερα του Τσαρλς Νταλάρα. Εχοντας θορυβηθεί πάντως από τη στάση των βουλευτών -ειδικά του ΠΑΣΟΚ- στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Τρίτη, την απέδωσε σε «φυσικές» πιέσεις συνδικαλιστικού και συντεχνιακού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας πάντως σημαντικό ότι πέρασαν διατάξεις π.χ. για φορτηγά και δικηγορικές εταιρίες και προαναγγέλλοντας σχέδιο νόμου για το άρθρο για τα φαρμακεία.

Παραδεχόμενος ξαφνικά ως «προφανές» ότι θα ζητηθούν δεσμεύσεις από τους εταίρους μας και για μετά τις εκλογές, δεν απέκλεισε ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρει τη στήριξη που αποδείχτηκε ότι έχει χάσει. Ο κ. Καψής κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας ότι κάθε πολιτικός αναλαμβάνει την ευθύνη των δηλώσεών του. «Κάλυψε τον Μ. Παπαϊωάννου, λέγοντας ότι η ενέργειά του είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο θέμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σημειώνοντας ότι η υπόθεση είναι στον Αρειο Πάγο. Οσο για τον Α. Λοβέρδο, περιορίστηκε να θυμίσει ότι έκρινε σωστό το αίτημα αποστολής της υπόθεσης στη Βουλή.

Επειδή όμως στην αναμπουμπούλα και ο… λαγός χαίρεται, ο Γ. Καρατζαφέρης ξανάρχισε χθες τα «παιχνιδάκια» του, χαρακτηρίζοντας «προβληματική» τη συνύπαρξη για την οποία είχε κινήσει γη και ουρανό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ