Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Αγριος ο Ενιαίος Φόρος των Ακινήτων για το 2014

Τσουχτερό χαράτσι χωρίς αφορολόγητο σχεδιάζει να επιβάλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το 2014 σε όσους κατέχουν ακίνητα εντός σχεδίου, οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου (ακόμα και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), αλλά και στα ακίνητα των επιχειρήσεων. Το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η αρμόδια διακομματική επιτροπή, προβλέπει ότι ο φόρος θα επιβληθεί το 2014 με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το είδος τους ακινήτου.

Στα ακίνητα των φυσικών προσώπων ο φόρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,1% έως 2%, Στα ακίνητα των επιχειρήσεων ο φόρος θα επιβάλλεται με τέσσερις συντελεστές, 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με τη διακομματική επιτροπή, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβληθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, δηλαδή και στις εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις που έως σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα εξαιρεθεί κανένα ακίνητο, ούτε τα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ ο στόχος που απαιτεί η τρόικα είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 3-3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Tα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή για τον νέο φόρο καταλήγουν σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2 με 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

1 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων,

400.000.000-500.000.000 ευρώ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων και της Εκκλησίας,

500.000.000-600.000.000 ευρώ από τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Ετσι, αναζητούνται έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το κενό αυτό θα καλυφθεί και από τις τρεις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή τα ακριβά αστικά ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, οικόπεδα εντός σχεδίου) που πιθανόν η φορολόγησή τους να είναι υψηλότερη, τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα των επιχειρήσεων.

Το βασικό σενάριο για την επιβολή Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προβλέπει:

1. Την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίων πόλεων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, αγρούς).

2. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, ενώ δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι το σενάριο για την εφαρμογή του φόρου χωρίς αφορολόγητο, δηλαδή από το πρώτο ευρώ αξίας της ακίνητης περιουσίας. Σε περίπτωση καθιέρωσης ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ για το ζευγάρι, θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας 100.000 ευρώ. Ετσι υπολογίζεται ότι από τον νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.

3. Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου θα έχει 6-8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου, που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 0,1% και δεν θα υπερβαίνουν το 2% για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας.

Μέχρι τέλος Αυγούστου το Ε9 για να δηλωθούν οι ιδιοκτησίες σε εκτάσεις γης

 

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν έως το τέλος Αυγούστου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, όπου και αν βρίσκονται και ανεξάρτητα από το αν αποφέρουν ή όχι εισόδημα. Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να βάλει σε νέα ταλαιπωρία τους φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου στον αναμορφωμένο Πίνακα 2 του Ε9 όλες τις εκτάσεις γης που κατέχουν σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους, δάση κ.λπ.).

Ειδικότερα, όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα κληθούν να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ για να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέου τύπου δηλώσεις Ε9, στις οποίες ο Πίνακας 2, όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος, με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση.

Στον αναμορφωμένο πίνακα θα ζητείται από τους φορολογουμένους να δηλώσουν πολύ περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν, προκειμένου η ΓΓΠΣ να καταφέρει να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επί των οποίων θα επιβληθεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Στις πρόσθετες πληροφορίες που θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος περιλαμβάνεται και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή.

Για τις εκτάσεις αγροτικής χρήσης εξετάζεται η εφαρμογή ενός μικρού αφορολογήτου της τάξης των 30.000 ευρώ και η φορολόγηση της επιπλέον αξίας με ξεχωριστή κλίμακα. Οι φορολογητέες αξίες των εκτάσεων μη αγροτικής χρήσης θα προστίθενται στις φορολογητέες αξίες των υπόλοιπων κατηγοριών ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος (των κτισμάτων και των οικοπέδων) και θα φορολογούνται αθροιστικά με βάση την κλίμακα που θα εφαρμοστεί.

Ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια πρόκειται να σχεδιαστεί προς το παρόν με βάση τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Η διακομματική επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το αφορολόγητο όριο του νέου φόρου, τους συντελεστές φορολόγησης κ.ά.

Εκκλησία και επιχειρήσεις

 

Με ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο θα φορολογούνται τα ακίνητα των επιχειρήσεων, καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται η Εκκλησία και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα άνευ αφορολόγητου ορίου, αποτελούμενη από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.), καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. Για τα ακίνητα αυτά, η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ