Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Αγροτεμάχια: Φορολόγηση με το στρέμμα

Φόρο κατ’ αποκοπήν, ανάλογα με το στρέμμα, σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση το 2013 σε όλα τα αγροτεμάχια, οικόπεδα και κτήματα εκτός σχεδίου, ακόμα και στις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και «μικρός», καθώς δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο καταγραφή των εκτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος θα είναι της τάξης των 5-10 ευρώ το στρέμμα και δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Μετά την καταγραφή των αναλυτικών στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα γίνει αναλογική και προοδευτική, ανάλογα με την έκταση και τη θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα, δηλαδή σε αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους κ.λπ., θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.).

Και αυτό, γιατί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχει καταγράψει τα ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα) που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως, δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλει τον νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις, ανεξάρτητα από την έκτασή τους. Να σημειωθεί ότι στον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα υπαχθούν ακόμη και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Ωστόσο, θα υπάρχει απαλλαγή για την αγροτική γη, η οποία ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία του φορολογουμένου και το σύνολο θα αποτελέσει τη φορολογητέα βάση για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου.

Στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του ειδικού τέλους ακίνητων και τη συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβάλλεται σε όλα τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα. Ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι ωστόσο ανάλογου εισπρακτικού αποτελέσματος με αυτούς που καταργούνται, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον 3 δισ. Ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ