3|04|2020

Αιφνιδιασμός, με επιτάξεις ακινήτων, για τα κλειστά κέντρα

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Με Νομοθετική Πράξη για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία νέων δομών εξοργίζοντας τις κοινωνίες του βορείου Αιγαίου
Αρπάζουν περιουσίες Ελλήνων με επίταξη για τους λαθρομετανάστες
Κοροϊδία! Τα κλειστά κέντρα θα είναι τελικά… ανοιχτά και θα λειτουργούν με κάρτες

Η Θέση μας: Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα!

Πολλά ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης να επιτάσσει ακίνητα και εκτάσεις σε πέντε νησιά του βόρειου και του νότιου Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών δομών. 

Η δημιουργία των δομών αυτών αποτελεί έναν από τους άξονες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου που θα εφαρμόσει και το οποίο παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη αφού «το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και ενώ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζητούσε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, για τη δημιουργία των δομών θα επιταχθούν εκτάσεις στην περιοχή Καράβας της δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκκος στη Χίο, Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής) στην ανατολική Σάμο.

Αντίστοιχα κέντρα, κοντά σε υφιστάμενες δομές, θα δημιουργηθούν στο στρατόπεδο Λαζαρή στο Πυλί της Κω και στην τοποθεσία Λέπιδα στη Λέρο.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη δημιουργία των κλειστών δομών αιφνιδίασε τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης χαρακτήρισε την απόφαση «έκπληξη» και εκτίμησε «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τις νέες δομές στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετάσχουν ο κ. Μουτζούρης και οι δήμαρχοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε, επίσης, ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επίταξη των χώρων έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις: «Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων. Η κοινωνία θα αντιδράσει.

Εμείς σεβόμαστε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και η αντίληψή μου, ως πολιτικός μηχανικός, είναι ότι αν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν υλοποιείται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει».  

«Αιφνιδιαστική» και «απαράδεκτη» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Τ. Βέρρος την απόφαση της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη». 

Σε άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, οι πρόεδροι των κοινοτήτων από τη Δυτική Λέσβο και τη Μυτιλήνη, κοινοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή Καράβας, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού. Για το θέμα συνεδρίασαν χθες έκτακτα τα δημοτικά συμβούλια τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Δυτική Λέσβο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, το ολοκληρωμένο σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

• τη φύλαξη των συνόρων,

• την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,

• τις αυξημένες επιστροφές και

• τις κλειστές δομές. Θα δοθεί, επίσης, έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα για τη μη αποσυμφόρηση των νησιών

Πυρά κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, με αφορμή τις ανακοινώσεις για επιτάξεις εκτάσεων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προκειμένου να δημιουργηθούν οι νέες δομές για τους μετανάστες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μιλά για επιβεβαίωση της άρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών, διαπιστώνοντας την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο κέντρων σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία ημέρα ονομάζει «κλειστό» και την άλλη δήθεν «ελεγχόμενο». Σύμφωνα, πάντως, με την Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τακτική και να αρχίσει άμεσα τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ιδιαίτερα σκληρή και η στάση του ΚΙΝ.ΑΛ., ο εκπρόσωπος Τύπου του οποίου, ο Π. Χρηστίδης, δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά. Επί εφτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα, όπως τόνισε ο κ. Χρηστίδης, συμπληρώνοντας ότι τώρα εγκλωβισμένη, κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και στις δημοκρατικά εκλεγμένες Αρχές των νησιών.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για την οποία ευθύνη έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Σύμφωνα με τον Περισσό, ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες προκαλεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Από εντελώς διαφορετική οπτική η κριτική της Ελληνικής Λύσης, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιτάσσει εκτάσεις για να βάλει μέσα τους λαθρομετανάστες. Μέχρι τώρα, όπως σημειώνεται, επιτάξεις γίνονταν μόνο σε καιρό πολέμου ή σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών. «Η κυβέρνηση επιτάσσει εκτάσεις, αλλά στις εκλογές οι Ελληνες θα τους αποτάξουν από την κυβέρνηση… ευτυχώς!» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.

Μόνο τα βράδια θα κλείνουν οι δομές – «Θολό» το πλαίσιο λειτουργίας

Με μεγάλη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι νησιώτες του Αιγαίου την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη χώρων με στόχο τη δημιουργία κλειστών δομών, μία κίνηση που κατέλαβε τους πάντες εξαπίνης. Στην ανακοίνωση για τις νέες δομές γίνεται σαφές πως εκεί θα διαμένουν οι νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να διευκολύνονται η ταυτοποίηση και η διαδικασία ασύλου.

Επίσης, θα διαμένουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία απέλασης, αλλά και όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις: Γιατί να μην απελαύνονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους όλοι όσοι παρανομούν, αλλά θα παραμένουν στην Ελλάδα;

Πάντως οι κλειστές δομές θα έχουν έναν εσωτερικό κανονισμό με βάση τον οποίο θα λειτουργούν. Για παράδειγμα, οι διαμένοντες στη δομή θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το χρονικό διάστημα που θα μπορεί ένας μετανάστης ή πρόσφυγας να παραμείνει εκτός δομής δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί από τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Οι τοπικοί φορείς, οι υπηρεσίες και οι κάτοικοι των νησιών δεν έχουν ενημερωθεί για αυτή τη δυνατότητα «βόλτας» που θα δίνεται στους πρόσφυγες και μετανάστες και ήδη ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας. Πώς θα προστατευτούν τα νησιά από αυτούς που θα προβούν σε εγκληματικές ενέργειες όσο βρίσκονται εκτός δομής; Η κυβέρνηση διαμηνύει πως κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης ή οποιαδήποτε παρανομία κατά την άδεια θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες. Για τον λόγο αυτόν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει την επίταξη τριών εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και ανατολική Σάμο, ενώ παραπλεύρως υφιστάμενων δομών θα δημιουργηθούν σε Λέρο και σε Κω άλλες δομές, σε εκτάσεις όμως που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η έναρξη των εργασιών στους χώρους που επιτάσσονται θα είναι θέμα ημερών, προκειμένου μέχρι τέλους Φεβρουαρίου να αρχίσουν οι ανάδοχοι την εγκατάσταση συρματοπλεγμάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαλύψεις που σοκάρουν! «Έκρυβαν» τον (φονικό) ιό για πέντε χρόνια

Δεν έχουν τελειωμό οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για το τι πραγματικά συνέβη με τη «γέννηση» του νέου κορονοϊού -αποκαλύψεις που ενδεχομένως οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι...

Η ΕΚΟ στηρίζει τους πολίτες και τη δράση «Μένουμε Σπίτι»

Η ΕΚΟ ανταποκρινόμενη στις απαιτητικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και με πρωταρχική της μέριμνα να βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες,...

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

«Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «πήραμε αυστηρά, πρωτοφανή μέτρα σε...

Έκκληση-σοκ από διευθυντή νοσοκομείου! «Οι γιατροί σε λίγο θα διασπείρουν τον ιό»

Συγκλονίζει η ανάρτηση στο facebook του διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αθανασίου Κιτσάκου σχετικά με τον κορονοϊό και τη διαχείρισή...

Ανησυχία και ερωτήματα για τους θανάτους σαραντάρηδων

Τι πήγε... στραβά και «έσβησαν» τρεις νέοι άνθρωποι - Δεν ρίχνουν φως με νεκροτομή στην περίπτωση του Andreas HilbollΝέα διάσταση στην αγωνία και στον...

«Κόκκινο πανί» ο Γιάννης Βρούτσης μετά τη νεοφιλελεύθερη «βόμβα»

Κίνδυνος να μην πληρωθούν όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου«Κόκκινο πανί» μοιάζει να αποτελεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης...

Το Ίδρυμα «Ροκφέλερ» «προέβλεψε» την πανδημία

Πριν από 10 χρόνια συνέταξε μελέτη!Τον Μάιο του 2010 συντάχθηκε μια μελέτη από το Ιδρυμα «Ροκφέλερ» με τον τίτλο «Σενάρια για το Μέλλον της...

Το φάρμακο που νίκησε τον κορονοϊό

Δοκιμάζεται τώρα στις ΗΠΑ δραστική ουσία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που θεράπευσε 19 στους 20 ασθενείς στην ΚίναΕπιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο αρθρίτιδας που...

Ζητούν παράταση και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια

Προτάσεις των φορέων του κλάδου να υπάρξει επιμήκυνση για διάστημα αντίστοιχο των περιοριστικών μέτρωνΤην παράταση ισχύος των ασφαλιστήριων συμβολαίων ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου,...

Έγκυρες Πηγές: Πώς προέκυψε η «βόμβα» στα χωριά των μουσουλμάνων

Δεν μας προκάλεσε έκπληξη η εξάπλωση της πανδημίας στα μειονοτικά χωριά της Θράκης Οι φερόμενοι ως ηγέτες της μειονότητας εδώ και καιρό ενθάρρυναν τον...

Μέγα ατόπημα του Πέτσα που ξέχασε τον ρόλο του κράτους: «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα»!

Οτι δεν «υπάρχουν λεφτόδεντρα» επέλεξε να πει απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ο Στέλιος Πέτσας...... απαντώντας στα μείζονα ζητήματα για τα εργασιακά που άνοιξε η...

Η ανάλγητη στάση της Γερμανίας οδηγεί την Ε.Ε. στη διάλυση

Έκρηξη Κόντε μετά το βέτο της Μέρκελ στην έκδοση ευρωομολόγου. Κυριάκος: Ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσειςΣε διάλυση δείχνει να οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας...

«Μοιράζουν» εκατομμύρια στα κόμματα σε καιρό πανδημίας!

Συνεργάτες του Τ. Θεοδωρικάκου είχαν, μάλιστα, την αλαζονεία να επιπλήξουν το newsbreak.gr, που ανέδειξε το θέμα!Η Θέση μας: Να μετατεθεί η ΑνάστασηΔεν έχουν τον Θεό...

Η εκκλησία ξύπνησε και ζητεί λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών

Κεκλεισμένων των θυρών να τελούνται λειτουργίες και ακολουθίες σε όλους τους ιερούς ναούς...... και τα μοναστήρια ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας...

Μπαράζ προκλήσεων (πάλι) στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι συνεχίζουν αδιάκοπα τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, ενώ χθες F-16 πέταξαν πάνω από Χίο - ΛέσβοAμετανόητα προκλητικοί οι Τούρκοι, συνεχίζουν...

8 εκατομμύρια ευρώ προσφέρει ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Με απόφαση που έλαβε στη σημερινή συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., η Εταιρία θα διαθέσει για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, αναλωσίμων...

Γίνεται πράξη η πρόταση της ΕΙΗΕΑ, μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ οι εφημερίδες

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αττικής τονίζει πως υλοποιείται η πρότασή της για την πώληση των εφημερίδων στα σούπερ μάρκετ.Συγκεκριμένα,...

Διπλό μέτωπο του Τραμπ κατά Κίνας και κορονοϊού

Σχέδιο για να μην κυριαρχήσει οικονομικά το Πεκίνο!Aποφασισμένος να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του κορονοϊού το...

Μαζέψτε τη Γιάννα: Προκαλεί τους Έλληνες με τις ανοησίες της στο διαδίκτυο

Συνεχίζει να διχάζει, αντί να ενώνει, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου...... η οποία με μια ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

Πλήρης ασυδοσία με υπογραφή Βρούτση! «Μισή δουλειά, μισή αμοιβή» για όλους τους μισθωτούς

Για «ασυδοσία με “υπογραφή Βρούτση”» κάνουν λόγο συλλογικοί φορείς...... μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας», τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, βάσει της οποίας με Πράξη Νομοθετικού...