Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

«Ακέραιες οι καταθέσεις»

Mήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Ο ίδιος τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν είναι προς συζήτηση και ότι είναι καταστροφικό για την Κύπρο και την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι η ακεραιότητα των καταθέσεων των τραπεζών». Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη στη «Wall Street Journal» για εισαγωγή έκτακτης εισφοράς ύψους 10% επί των εσόδων των τόκων, προκειμένου να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων, ο κ. Σαρρής είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει γνώμες και εισηγήσεις και κάποιες έχουν τα υπέρ και τα κατά». Σημείωσε, δε, ότι δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί και μέρος του μνημονίου. «Υπάρχουν», πρόσθεσε, «στόχοι και χρονοδιαγράμματα στα οποία πρέπει να μείνουμε πιστοί. Ενας λόγος που εργαζόμαστε μέρα νύχτα είναι για να επαναδραστηριοποιηθούν οι τράπεζες». Για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο ίδιος τόνισε ότι έγινε συμφωνία την οποία εγκρίνουν και οι τράπεζες, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί το σύστημα. Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Λευκωσία, σκοπεύει να κινηθεί υπεύθυνα, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, και να συνάψει συμφωνία με την τρόικα έως τα τέλη του μήνα.

Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι η Λευκωσία θα διαπραγματευθεί με σωφροσύνη, γνωρίζοντας τις επιλογές που έχει μπροστά της, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ περιορισμένες, τόσο από πλευράς θεμάτων όσο και χρόνου. Κατά τον ίδιο, η κρίση και η αβεβαιότητα έχουν διαρκέσει πάρα πολύ, κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί και άλλες επιπτώσεις και ταυτόχρονα ανοίγει ορέξεις για κάθε είδους δημοσιεύματα. Μέσα σε τρεις μήνες καταστράφηκε η καλή εικόνα της Κύπρου, υποστήριξε ο υπουργός και «πρέπει να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε το καλό όνομα της Κύπρου». Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, θέση που τον ενοχλεί, όπως είπε, όταν διατυπώνεται.

Η Ελλάδα και η Κύπρος καταλαμβάνουν την πρώτη και την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που παρουσιάζουν συρρίκνωση του ΑΕΠ τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ