Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Ακίνητα: Φορολογούν τώρα αποθήκες αλλά και πιλοτές

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τη φορολόγηση όλων των ακινήτων, ακόμη και των… γκαράζ στις πυλωτές και τις πισίνες, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο χαράτσι θα επιβληθεί από το 2014 σε όλα τα ακίνητα, ακόμα και όσα δεν ηλεκτροδοτούνται, δηλαδή ακόμα και σε ημιτελή κτίσματα καθώς και σε μαντριά κτηνοτρόφων ανά την ελληνική επικράτεια.

Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι ο νέος φόρος θα είναι χαμηλότερος κατά 16% από τον φόρο που επιβάλλεται σήμερα (το Ειδικό Τέλος Ακίνητων που εισπράττει η ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που θα καταργηθούν από του χρόνου). Ωστόσο, οι φορομπήχτες του υπουργείου Οικονομικών δεν υπολογίζουν στην πρόβλεψη τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων, τα οποία φορολογούνται για πρώτη φορά!

Ετσι κάποιος πολίτης που θα πληρώσει -υποτίθεται- φέτος 16% λιγότερο φόρο σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ, θα πληρώσει επιπρόσθετα και φόρο για τα χωράφια στο χωριό του ή το οικόπεδο από κληρονομιά σε ένα βουνό που μπορεί να έχει γίνει ήδη δάσος. Το υπουργείο Οικονομικών λέει τη μισή αλήθεια και, βέβαια, έντεχνα αποκρύπτει τα πολλά παραπάνω που θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι Ελληνες για περιουσία που δεν αποφέρει κανένα κέρδος.

Μόνο όσοι έχουν πολύ μικρές κατοικίες στις λεγόμενες υποβαθμισμένες περιοχές (και καμία άλλη ακίνητη περιουσία, όπως χωράφια, κτήματα κ.λπ.) θα πληρώσουν στην τελική λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Αντίθετα, όσοι φορολογούμενοι εκτός από το σπίτι τους κατέχουν ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο θα δούνε τους φόρους να εκτοξεύονται σε υψηλά επίπεδα!

Ο ΕΝΦΑ, αφού επιβληθεί επί του ακινήτου, στη συνέχεια κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους.

Ο νέος φόρος επιβάλλεται με πληθώρα συντελεστών και παραμέτρων, μεταξύ των οποίων η επιφάνεια, η αντικειμενική αξία, η παλαιότητα, ο όροφος και η… φάτσα (πόσες προσόψεις έχει το ακίνητο), ενώ από τις δαγκάνες του γλιτώνουν ελάχιστοι, κυρίως όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας (οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, και οικογενειακό εισόδημα 11.000 ευρώ απαλλάσσονται 100%, ενώ για νοικοκυριά με εισόδημα έως 7.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ ανά παιδί, προβλέπεται έκπτωση 50%).

Ο ΕΝΦΑ διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

1. Φόρος επί των κτιρίων. Η φορολογία αυτή επιβάλλεται σε όλα τα κτίσματα με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το είδος του ιδιοκτήτη. Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του κτίσματος ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο βασικός φόρος κυμαίνεται από 2,3 ευρώ/τ.μ. έως 17 ευρώ/τ.μ., καθορίζεται από την τρέχουσα τιμή ζώνης του κτίσματος (ορίζονται κατ’ αντιστοιχία 20 φορολογικές ζώνες) και στη συνέχεια διαμορφώνεται αναλόγως των χαρακτηριστικών του κτίσματος (παλαιότητα, όροφος, αριθμός προσόψεων, βοηθητικοί χώροι).

2. Φόρος επί των γηπέδων εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (οικόπεδα). Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του γηπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο, αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του (ορίζονται κατ’ αντιστοιχία 25 φορολογικές ζώνες) και κυμαίνεται από 0,02 ευρώ/τ.μ. έως 30ευρώ/τ.μ. Η μοναδιαία αξία του γηπέδου προκύπτει από τη συνολική αξία του γηπέδου (η οποία καθορίζεται από χαρακτηριστικά του γηπέδου, τα οποία χρησιμοποιούνται και σήμερα), που διαιρείται με τη συνολική επιφάνεια. Εφόσον στα οικόπεδα βρίσκεται κτίσμα, τότε φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου.

3. Φόρος επί των αγροτεμαχιών. Ο βασικός φόρος ανέρχεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ/τ.μ. (1,5 ευρώ/στρέμμα) και στη συνέχεια διαμορφώνεται αναλόγως της Αρχικής Βασικής Αξίας του (η οποία περικλείει τα βασικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής θέσης του γηπέδου), καθώς και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως το είδος χρήσης του αγροτεμαχίου, η απόστασή του από τη θάλασσα και η πρόσοψη στο οδικό δίκτυο. Η ύπαρξη κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου αυξάνει πέντε φόρες τη φορολόγηση ολόκληρου του ακίνητου!

Στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει πρόβλεψη για αλλαγές στον φόρο μεταβίβασης, αλλά συμπεριλήφθηκε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πουλάνε τα ακίνητά τους και να εκχωρούν το τίμημα ή μέρος του τιμήματος στο Δημόσιο, προκειμένου να εξοφλούν φορολογικές οφειλές!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...