Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Ακίνητα: Η εκτέλεση 6.000.000 ιδιοκτητών

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Παγίδες για 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων κρύβει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα επιβληθεί το 2014 και θα πλήξει καίρια την ήδη τραυματισμένη μεσαία τάξη. Φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν χώρους στάθμευσης σε πυλωτές πολυκατοικιών, αποθήκες μέχρι και απομακρυσμένες στάνες. Η κυβέρνηση θέλει να παίρνει από τον νέο φόρο 2,9 δισ. ευρώ ετησίως, τον οποίο θα τον επιβάλει με βάση τις αντικειμενικές αξίες, που είναι σε πολλές περιοχές εξωφρενικά υψηλές.

Το νέο χαράτσι θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, ηλεκτροδοτούμενα και μη, καθώς επίσης και σε όλα τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το όριο των 27 ευρώ, μέχρι το οποίο δεν προβλέπεται σήμερα βεβαίωση και είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας, δεν θα ισχύει στην περίπτωση του Ενιαίου Φόρου! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να καταλογίζουν και να διεκδικούν από εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες ακινήτων ακόμη και ποσά Ενιαίου Φόρου της τάξεως των 15 ή των 20 ευρώ!

Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι ο νέος φόρος θα είναι χαμηλότερος κατά 16% από τον φόρο που επιβάλλεται σήμερα (το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που εισπράττει η ΔΕΗ, και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που θα καταργηθούν από του χρόνου). Ωστόσο, οι φορομπήχτες του υπουργείου Οικονομικών δεν υπολογίζουν στην πρόβλεψη για τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων, που φορολογούνται για πρώτη φορά!

Ετσι, κάποιος πολίτης που θα πληρώσει, υποτίθεται, φέτος 16% λιγότερο φόρο σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ θα πληρώσει επιπρόσθετα και φόρο για τα χωράφια στο χωριό του ή για το οικόπεδο από κληρονομιά σε ένα βουνό, που μπορεί να έχει γίνει ήδη δάσος. Το υπουργείο Οικονομικών λέει τη μισή αλήθεια και, βέβαια, έντεχνα αποκρύπτει τα παραπάνω, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι Ελληνες για περιουσία που δεν αποφέρει κανένα κέρδος.

Απαλλαγές από τον φόρο θα ισχύουν σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συνέπεια να καταστούν υπόχρεοι καταβολής του φόρου ακόμη και πολίτες που δεν έχουν καθόλου εισόδημα ή το εισόδημά τους είναι πενιχρό, όπως οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, καθώς επίσης και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανάπηροι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπουν ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του νέου φόρου:

α) Θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου που βεβαιώθηκε για τον φορολογούμενο, τη σύζυγο που συνυποβάλλει δήλωση και τα εξαρτώμενα μέλη. Η έκπτωση θα χορηγείται σε ετήσια βάση και θα μπορεί να ανανεώνεται. Ωστόσο, για τη χορήγηση της έκπτωσης θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, των εντός σχεδίου οικοπέδων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης που περιλαμβάνονται στην ιδιοκτησία του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα όσον αφορά τα κτίσματα, ή τα 500 τετραγωνικά μέτρα όσον αφορά οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ή τα 6.000 τ.μ. για εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.

– Ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

β) Θα χορηγείται έκπτωση 100% επί του συνολικού βεβαιωθέντος φόρου, δηλαδή πλήρης απαλλαγή, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα τρία προαναφερθέντα κριτήρια και ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών ισούται ή υπερβαίνει τα τρία.

Η σύγκριση που δείχνει τις αυξήσεις

Ο φόρος θα εφαρμόζεται με συντελεστές από 2,3 ευρώ έως 17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα κτίσματα. Στα οικόπεδα θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ και στα αγροτεμάχια με συντελεστές από 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι επιβαρύνσεις στις κατοικίες

1. Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μέτρων (δευτέρου ορόφου), το οποίο έχει διπλή πρόσοψη και είναι παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 1.623,02 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 1.224 ευρώ.

2. Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 160 τετραγωνικών μέτρων, μονής πρόσοψης και παλαιότητας 15 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 3.479,0. ευρώ. Σήμερα πληρώνει φόρο 2.852 ευρώ.

3. Ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. (πρώτου ορόφου) σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και είναι παλαιότητας 10 ετών θα πληρώσει το 2014 φόρο 362,25 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος ανέρχεται στα 295 ευρώ ετησίως.

Οι επιβαρύνσεις στα οικόπεδα

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 400 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 150 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 280 ευρώ.

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 700 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 600 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 2.400 ευρώ.

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.000 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 18.000 ευρώ.

Παραδείγματα για τη φορολογία στα αγροτεμάχια

– Ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 400 τ.μ. στη Βουλιαγμένη με κατοικία, που βρίσκεται σε απόσταση 900 μέτρων από τη θάλασσα και έχει πρόσβαση σε τοπική οδό, θα πληρώσει βασικό φόρο 0,15 ευρώ τα 100 μέτρα, που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 3,5 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1 λόγω χρήσης (μονοετής καλλιέργεια), επί 1,2 λόγω πρόσοψης και επί 1 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Ετσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 252 ευρώ.

– Ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 5 στρεμμάτων με ελιές και σπίτι 170 τ.μ. 13ετίας στα Μεσόγεια θα καταβάλει φόρο 302,40 για τη γη και 704,78 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 1.007,18 ευρώ. Ο ίδιος όμως πλήρωνε φέτος για το ίδιο ακίνητο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ περίπου 845 ευρώ και, συνεπώς, με τον ΕΝΦΑ θα επιβαρυνθεί.

– Ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 100 τ.μ. στη Λευκάδα χωρίς κατοικία, με ελαιόδεντρα, που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα και είναι «τυφλό», δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε τοπική οδό, θα πληρώσει βασικό φόρο 0,15 ευρώ τα 100 μέτρα, που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 2 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1,8 λόγω χρήσης (ελαιοκαλλιέργεια) και επί 3 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Ετσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 1,62 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη «δημοκρατία» της Τετάρτης μη χάσετε ένα αφιέρωμα για την κρίση Ελλάδας – Τουρκίας

O Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης αναλύει σε ειδικό ένθετο όλη την αλήθεια για τα 12 μίλια, τις έωλες διεκδικήσεις της Τουρκίας...

Η ανίκανη πολιτική ηγεσία οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αδυνατούν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, την ώρα που τουρκικά σκάφη αλωνίζουν έξω από τις ακτές των νησιών Η Ελλάδα, στην πιο...

Γελοίες δικαιολογίες από τον Πέτσα: Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» δεν πραγματοποιεί έρευνες

Κάθε όριο ξεπερνά η προπαγάνδα και η γελοιότητα στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση και την επιχειρηματολογία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Χθες ο κυβερνητικός...

Κρεσέντο προδοσίας από τον Νίκο Μαραντζίδη

Με επαίσχυντο άρθρο του προτείνει «φινλανδοποίηση» της Ελλάδας και επί της ουσίας να δώσουμε γην και ύδωρ στην Τουρκία Σε ρεσιτάλ προδοσίας εις βάρος της...

Απειλούν και με γεωτρήσεις απέναντι από το Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία διά στόματος του υπ. Ενέργειας, εάν εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου Αμετανόητοι οι Τούρκοι, επιμένουν καθημερινά πια στις προκλήσεις τους, με...