Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Ακίνητα: Ληστεία με αντικειμενικές αξίες προ κρίσης!

Τσουχτερή φορολόγηση σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στηριζόμενο στις υψηλές και εκτός αγοράς αντικειμενικές τιμές. Την ίδια στιγμή, οι εμπορικές τιμές έχουν βουλιάξει. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πληρώσουν το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότερος μέχρι και 51% σε σύγκριση με τον φόρο που θα πλήρωναν αν είχαν προσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες με βάση την εικόνα της αγοράς.

Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία των ακινήτων παραμένουν στα επίπεδα του 2007 και είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Οι τιμές της αγοράς λόγω της κρίσης έχουν υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία διετία.

Το νέο χαράτσι (που θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ) θα αυξήσει σημαντικά τις επιβαρύνσεις για όσους φορολογουμένους κατέχουν μικρής και μεσαίας αξίας μονοκατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίου, εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, κατοικίες και λοιπά κτίσματα που είναι «κενά» και δεν ηλεκτροδοτούνται!

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα δουν και οι φορολογούμενοι με συνολική ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το χαράτσι για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους (αφορολόγητο έως 200.000 ευρώ). Με το νέο καθεστώς θα πληρώσουν τον ενιαίο φόρο, που θα τους κοστίσει κάτι περισσότερο.

Τι θα καταβάλει ο κάτοχος μονοκατοικίας 80 τ.μ.

Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 80 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας οκτώ ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 400 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ. για την κατοικία και μοναδιαία αξία 250 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο. Ο φόρος θα ανέλθει σε 423,77 ευρώ για την κατοικία και σε 448 ευρώ για το ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 871,77 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει μόνο το χαράτσι (ΕΕΤΑ) μέσω της ΔΕΗ, το οποίο ανέρχεται σε 489,60 ευρώ.

Στο ακόλουθο παράδειγμα συγκρίνεται το χαράτσι όπως σχεδιάστηκε αρχικά και όπως διαμορφώνεται σήμερα:

α) Διαμέρισμα 140 τ.μ. πέμπτου ορόφου, 10 ετών, στη Γλυφάδα:
Φόρος με αρχικό σχέδιο ΕΝΦΑ: 2.344,83 ευρώ
Κύριος φόρος με νέο σχέδιο ΕΝΦΙΑ: 1.951,32
Συμπληρωματικός φόρος νέος ΦΑΠ: 648 ευρώ
Συνολικός φόρος με νέο σχέδιο: 2.599,32 ευρώ
Επιβάρυνση με νέο σχέδιο: 254,49 ευρώ

Στην… τσιμπίδα και τα αγροτεμάχια!

Φόρο από 3 ως 9.000 ευρώ το στρέμμα θα πληρώσουν όλοι όσοι διαθέτουν οικόπεδα σε εντός σχεδίου πόλης περιοχές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Ως σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών πλήρωναν μόνο ΦΑΠ στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία των οικοπέδων τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2014 θα επιβαρύνονται όχι μόνο με ΦΑΠ αλλά και με χαράτσι, ανάλογα με τα τετραγωνικά του οικοπέδου και την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται, καθώς επίσης και τον συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων στην τελική μορφή του θα επιβαρύνει:

Οσους έχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων. Τα ακίνητα αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε φόρο.

Οσους κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, καθώς θα πληρώνουν φόρο όχι μόνο για τα κτίσματα αλλά και για τις εκτάσεις στις οποίες αυτά έχουν ανεγερθεί.

Οσους φορολογουμένους κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ