Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ακίνητα: Σαρωτικοί έλεγχοι για «ξέπλυμα» χρήματος!

Συναγερμός σήμανε στην ΑΑΔΕ έπειτα από στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνονται θεαματικά οι αγοραπωλησίες με «ζεστό» χρήμαΘορυβημένες εμφανίζονται οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ από τα συγκεντρωτικά στοιχεία τραπεζών, μεσιτικών γραφείων και συμβολαιογράφων, που δείχνουν ότι αυξάνονται θεαματικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων με «φρέσκο» χρήμα, γεγονός που πυροδοτεί τις υποψίες για «ξέπλυμα» χρήματος. 

Κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά ακινήτων έπειτα από μια μακρά περίοδο στασιμότητας παίρνει την ανηφόρα, αφού τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση 6% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, ενώ αισθητή βελτίωση σημειώνεται και στα οικιστικά ακίνητα.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνει σε σχετικό δελτίο η Εθνική Τράπεζα, η ελληνική αγορά ακινήτων εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο ανάκαμψης, με την ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών να επιταχύνεται στο 4% το πρώτο τρίμηνο του 2019 από 1,6% στο σύνολο του 2018.

Η αύξηση της ζήτησης κατοικιών αποδίδεται βασικά:

• Στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που αναζωογόνησαν την αγορά.

• Στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των αλλοδαπών.

• Στην επανεμφάνιση της εγχώριας ζήτησης από αγοραστές «με δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των επενδύσεών τους στην αγορά ακινήτων».

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αρκετοί επενδυτές αγοράζουν ακίνητα με μετρητά, χωρίς να ζητήσουν στεγαστικό δάνειο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Νοέμβριο του 2018 η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, των μετρητών δηλαδή που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, ήταν 31,977 δισ. ευρώ.

Μετρητά

Από το 2010, μάλιστα, όταν άρχισε η μεγάλη φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης και κυρίως λόγω του φόβου για ένα ενδεχόμενο Grexit και της συνακόλουθης έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών, τα μετρητά εκτός τραπεζών έφτασαν να υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ.

Οι φορολογικές Αρχές έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι εντοπίστηκε πληθώρα περιπτώσεων όπου επιβεβαιώθηκαν πλασματικές αξίες συναλλαγών, ειδικά όπου οι εμπορικές τιμές υπερβαίνουν τις αντικειμενικές. Σύμφωνα, μάλιστα, με υψηλόβαθμα στελέχη, σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου οι κατασκευαστές απαιτούν από τους πελάτες νακαταβάλουν μέρος του τιμήματος σε μετρητά, έτσι ώστε οι συναλλαγές να γίνονται κάτω από το τραπέζι.

Εκτός από τους συνήθεις ελέγχους, η ΑΑΔΕ προτίθεται να εισαγάγει ηλεκτρονικές διαδικασίες στις πωλήσεις με συνυπεύθυνους τους συμβολαιογράφους. Υπό την απειλή κυρώσεων, οι τελευταίοι θα ενημερώνουν τη φορολογική Αρχή για τη σύνταξη του συμβολαίου, το οποίο θα δια-βιβάζουν στην Αρχή υποχρεωτικά εντός 15 εργάσιμων ημερών από τη σύνταξή του.

Θα είναι, επίσης, υπεύθυνοι για την υποβολή της δήλωσης Ε9 (μεταβολή περιουσιακής κατάστασης) των συμβαλλομένων, εφόσον έχουν εξουσιοδοτηθεί από αυτούς από το 2020.

Να σημειωθεί ότι η έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Στο πρώτο στάδιο θα είναι δυνατή η υποβολή απλών δηλώσεων για περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος που αφορούν ανταλλαγές. Συγκεκριμένα, αγοραπωλησίες ακινήτων, πλειστηριασμούς και μεταβιβάσεις ακινήτων κατά τη λύση εταιρίας στα μέλη της.

Θα προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες ΔΟΥ με μεγάλο όγκο δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, ενώ έως το τέλος του 2019 το σύστημα θα καλύψει όλες τις εφορίες.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ