Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ακόμα και στην Αφρική μάς ζητούν εγγυήσεις

Όπως υποστήριξε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, οι σχέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με τους ξένους προμηθευτές και συνεργάτες τους, οι οποίοι τείνουν ν΄ ακυρώνουν παραγγελίες και να ζητούν πληρωμές μόνο σε μετρητά, έχουν επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες στο ψυχρό κλίμα του 2012. Η μεταστροφή της στάσης των ξένων επιχειρηματιών άρχισε να εκδηλώνεται κατά τον ίδιο, μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει γίνει εντονότερη την τρέχουσα εβδομάδα, έπειτα και από την απόφαση τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
“‘Ο,τι είναι να γίνει [σε σχέση με τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης], πρέπει να γίνει γρήγορα. Ιδίως για τη χρηματοδότηση, στο κομμάτι της ρευστότητας πρέπει να δοθεί άμεσα λύση γιατί αρχίσαμε να δεχόμαστε τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από συνεργάτες του εξωτερικού. Έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια αρνητική κατάσταση, που μας επιστρέφει στο 2012. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει χτυπήσει ένα πολύ σημαντικό καμπανάκι για όλους μας […] Συνεργάτες, προμηθευτές και ξένες τράπεζες δεν δέχονται τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών ούτε ως cash collateral (σ.σ. ενεχυρίαση μετρητών ή τίτλων). Ξεκινά πάλι η ιστορία του country risk (σ.σ. αυξημένος κίνδυνος χώρας). Η πραγματική οικονομία όμως έχει ανάγκες που τρέχουν, η βιομηχανία δεν μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να δούμε τι θα γίνει και μετά να καταστρώσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγικής της χώρας” επισήμανε. 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως χαρακτηριστικά είπε, πλέον υπάρχουν ακούσματα για συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων, που πέραν των πληρωμών σε μετρητά, ζητούν και εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, ακόμη και από περιοχές όπως η Αφρική. “Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνονται και περισσότερες επιχειρήσεις και πολύ φοβάμαι ότι οι επιχειρήσεις αυτές σύντομα δεν θα έχουν μείνει ούτε καν με το ένα πόδι στις αγορές του εξωτερικού” σημείωσε ο κ.Σαββάκης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ