Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Ακόμα πιο ακριβή η ΔΕΗ

Κατά 9% αυξάνεται το πρώην τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε ότι για τα οικιακά τιμολόγια το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται στα 9,3 ευρώ ανά μεγαβατόρα, από 8,74 ευρώ που ήταν έως σήμερα. Την ίδια στιγμή, μειώνεται στα 3,55 ευρώ ανά μεγαβατόρα, δηλαδή κατά 22%, το ΕΤΜΕΑΡ που θα πληρώνουν οι βιομηχανίες. Το μεσοσταθμικό ύψος του τέλους θα διαμορφωθεί σε 9,3 ευρώ ανά μεταβατόρα από 7,5 ευρώ που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι οι τιμές ισχύουν για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η ρυθμιστική αρχή θα προχωρήσει σε νέα διαμόρφωση του ύψους του ΕΤΜΕΑΡ για το δεύτερο εξάμηνο.

Μέσω του ειδικού τέλους χρηματοδοτείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ), δηλαδή επιδοτείται η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού έφτασε τα 280.000.000 ευρώ στο τέλος του 2012. Η «μαύρη τρύπα» στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ είναι μία από τις εστίες διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και εταιριών του χώρου, καθώς πρόσφατα επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά επί του τζίρου.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε περαιτέρω «κούρεμα» των φετινών εσόδων της ΔΕΗ από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Στην υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα προσδιορίζεται και το χρονοδιάγραμμα. Εκτιμάται ότι θα γίνουν σε τρεις δόσεις (Ιανουάριο, Μάρτιο και Ιούλιο), αλλά θα βρίσκονται μακριά από τις αρχικές απαιτήσεις της ΔΕΗ και σε επίπεδα κάτω του 10%.

Η ΡΑΕ έχει ήδη αποφασίσει τις χρεώσεις για τις μονοπωλιακές δραστηριότητες της ΔΕΗ που αφορούν τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής το 2013, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 7% σε σχέση με τις ισχύουσες χρεώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές, 7-15% για τις μικρές επιχειρήσεις και 1,5-11% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ