Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

«Ακουμπάει» το κοίτασμα της Κύπρου ο «Ομηρος»

Στα όρια του κοιτάσματος «Αφροδίτη» υπολογίζουν στην πλατφόρμα «Noble Homer Ferrington» ότι θα φτάσει το γεωτρύπανο το αργότερο σήμερα Δευτέρα. Ηδη όλα γίνονται με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, με στόχο το γεωτρύπανο -που δεν θα ολοκληρώσει στο παρόν στάδιο τις εργασίες του- να εισχωρήσει μόνο στα πρώτα 2-5 μέτρα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εισροής λάσπης.

Θα ακολουθήσει σωλήνωση και το τελικό τσιμέντωμα.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει και δοκιμαστική καύση του δείγματος που θα ληφθεί από το βάθος των πρώτων μέτρων του κοιτάσματος, που ενδεχομένως να γίνει συμβολικά και με παρόντα τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

Ο προγραμματισμός γίνεται με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος θα μεταβεί στην πλατφόρμα, κάτι που μέχρι τώρα προγραμματίστηκε και αναβλήθηκε τρεις φορές. Η δοκιμαστική καύση θα διαρκέσει μερικές ώρες και μετά θα διακοπεί, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της γεώτρησης. 

Αμέσως μετά, στην πλατφόρμα θα ξεκινήσει διαδικασία απελευθέρωσης και μετακίνησής της προς το Ισραήλ, λόγω των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχει υπογράψει η Noble με τη γείτονα χώρα, που δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο παραμονής της πλατφόρμας στο Οικόπεδο 12.

Ο «Ομηρος» αναμένεται να επιστρέψει τον Φεβρουάριο, για να συνεχίσει τη γεώτρηση στο ίδιο σημείο για περίπου ακόμα 150 μέτρα ωφέλιμου πάχους του κοιτάσματος, ώστε να γίνουν όλες οι δοκιμές που απαιτούνται, όπως και ολοκληρωμένες δοκιμαστικές καύσεις αερίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Noble αναζητούσε τρόπους ώστε να πειστεί η κυβέρνηση να ζητήσει από το Ισραήλ να της επιτρέψει μια καθυστέρηση 15 ημερών, ώστε να ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία στο «Αφροδίτη», κάτι που τελικά δεν έγινε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ