Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ακουστικά νέας τεχνολογίας χωρίς μπαταρία

Μια επαναστατική τεχνολογία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή βιολογικής ενέργειας για ιατρικές συσκευές που αποκαθιστούν βλάβες της ακοής, εφάρμοσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του MIT δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό κοχλιακό τσιπ, που περιέχει μικροσκοπικά ηλεκτρόδια χαμηλής ηλεκτρικής αντίστασης και λειτουργεί με τα ηλεκτρικά σήματα που παράγει το ίδιο το εσωτερικό του αυτιού.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα υπάρχουν από τη δεκαετία του ’50, ωστόσο έως σήμερα λειτουργούν με μπαταρία, γεγονός αρκετά ενοχλητικό για όσους τα φορούν. Ομως οι επιστήμονες του MIT πιστεύουν ότι αυτό θα αλλάξει όταν καταφέρουν να αξιοποιήσουν πλήρως τη… φυσική μπαταρία που υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση στο έσω αυτί.

Οπως εξηγούν στη έρευνά τους, βαθιά στο αυτί ενεργοποιούνται αρνητικά ιόντα καλίου και θετικά ιόντα νατρίου, ο συνδυασμός των οποίων μετατρέπει τη μηχανική δύναμη των δονήσεων του τυμπάνου σε ηλεκτροχημικά σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο.

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα θέλουν να αξιοποιήσουν οι επιστήμονες του MIT με το μικροσκοπικό ηλεκτρονικό τσιπ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η “μπαταρία” εδώ και 60 χρόνια και ότι είναι πολύ σημαντική για τη φυσιολογική ακοή, όμως κανείς δεν έχει επιχειρήσει να τη χρησιμοποιήσει για την παροχή ενέργειας σε χρήσιμες συσκευές» είπε η Κονσταντίνα Στάνκοβιτς, χειρουργός στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary.

Οι επιστήμονες εμφύτευσαν το τσιπ σε ινδικά χοιρίδια, το έσω αυτί των οποίων λειτουργεί σχεδόν με τον τρόπο που λειτουργεί και το ανθρώπινο. Τα ηλεκτρόδια εφάπτονταν στις δύο πλευρές της κυτταρικής μεμβράνης, ενώ στη συνέχεια το τσιπ συνδέθηκε με έναν μικρό ασύρματο ραδιοπομπό χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης. Οπως διαπιστώθηκε, ενώ αρχικά λειτουργούσε μέσω ραδιοκυμάτων, σε διάστημα από 40 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά, το τσιπ πλέον μπορούσε να λειτουργήσει αυτόνομα για περίπου πέντε ώρες χωρίς την παραμικρή παρενέργεια στην ακοή των ινδικών χοιριδίων!

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν μικρότερα ηλεκτρόδια, ώστε να μειώσουν την πιθανότητα βλάβης στους ευαίσθητους ιστούς του έσω αυτιού από τη μακροχρόνια χρήση.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ