Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Ακτινοθεραπεία για τα νεφρά

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ανακοίνωσαν ότι έχουν σχεδιάσει μια καινούργια θεραπευτική αγωγή για ασθενείς στους οποίους έχει γίνει μεταμόσχευση νεφρού.

Η αγωγή αυτή τους επιτρέπει να διακόψουν την πρόσληψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων χωρίς να διακινδυνεύσουν βλάβη στα μοσχεύματά τους.

Στις μεταμοσχεύσεις, όταν το μόσχευμα δεν προέρχεται από ζυγωματικά αδέλφια του ασθενούς, το ανοσοποιητικό σύστημα του δέκτη τού επιτίθεται. Κάθε δέκτης μοσχεύματος, λοιπόν, υποβάλλεται σε αγωγή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η οποία εμποδίζει την επίθεση. Ο ανοσολόγος δρ Σάμιουελ Στρόμπερ παρατηρεί ότι «οι δέκτες μοσχευμάτων μπορούν συνήθως να περιμένουν ότι θα λαμβάνουν αγωγή δύο ή τριών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτά τα φάρμακα όμως, ενώ βοηθούν την απομάκρυνση της απόρριψης του καινούργιου οργάνου από το ανοσοποιητικό του ίδιου του ασθενούς, έχουν τον κίνδυνο των δικών τους παρενεργειών, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και ο καρκίνος». Επιπλέον τα ανοσοκατασταλτικά δεν αποκλείουν πάντα το ενδεχόμενο απόρριψης του οργάνου.

Η ομάδα του δρα Στρόμπερ, όμως, ανέπτυξε μια μέθοδο, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να μη λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Η μέθοδος κατευθύνει ακτινοβολία στους λεμφαδένες του ασθενούς, για να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Στη συνέχεια εισάγει στον οργανισμό του βλαστοκύτταρα από το αίμα του δότη. Ο δρ Στρόμπερ σχολιάζει ότι η αγωγή, η οποία, ύστερα από 30 χρόνια έρευνας σε ποντίκια έχει δοκιμαστεί σε 12 νεφροπαθείς ασθενείς, οι οποίοι δέχτηκαν μοσχεύματα από κοντινούς συγγενείς τους, κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αγνοεί τον ξένο ιστό. «Κανείς δεν έδειξε σημάδια απόρριψης» παρατήρησε ο δρ Στρόμπερ.

Για κάποιες ημέρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς λαμβάνουν ακτινοθεραπείες και ενέσεις αντισωμάτων, ενώ μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο λαμβάνουν μερικές συμπληρωματικές ακτινοθεραπείες. Τα βλαστοκύτταρα του δότη εισάγονται περίπου 10 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ οι δέκτες παίρνουν δύο από τα ίδια ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία παίρνουν όλοι οι δέκτες μοσχευμάτων. Υστερα από έναν μήνα οι ασθενείς σταματούν να παίρνουν το ένα φάρμακο. Αν μετά έξι μήνες τα ανοσοποιητικά κύτταρα δότη και δέκτη συνεργάζονται καλώς, ο ασθενής σταματά και το δεύτερο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ