Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Αλαλούμ με την αυτόνομη θέρμανση σε πολυκατοικίες

Διευκρινιστική εγκύκλιο ετοιμάζει τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αδύνατη η εφαρμογή της διάταξης, λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να βάλει τέλος στο αλαλούμ που προκλήθηκε το τελευταίο διήμερο, εξαιτίας της πρόσφατης διάταξης νόμου, η οποία επιτρέπει πλέον στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαθιστούν αυτόνομα συστήματα θέρμανσης χωρίς προηγούμενη έγκριση των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών.

Οι εμφανείς ασάφειες της επίμαχης διάταξης, καθώς και οι εύλογες απορίες και αντιδράσεις φορέων και πολιτών, ανάγκασαν το υπουργείο να προαναγγείλει χθες ότι ετοιμάζει εγκύκλιο σχετικά με τις προϋποθέσεις αποκοπής ενός διαμερίσματος από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Πιθανότερο θεωρείται πως σε κτίρια στα οποία λειτουργεί η κεντρική θέρμανση οι ιδιοκτήτες αυτονομούμενων διαμερισμάτων θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν συμμετοχή στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, καθώς έχουν θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα. Οσον αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους, αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική.

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει αδύνατη πρακτικά και νομικά την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης. Σε χθεσινή, νέα ανακοίνωσή της για το θέμα, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η διάταξη δεν προσδιορίζει ποιες είναι οι «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης», οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς άδειες και εγκρίσεις στα διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Επίσης, δεν ορίζει πουθενά ότι όποιος διαθέτει «ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης» απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του έναντι της συνιδιοκτησίας ως προς τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης. Συνεπώς, όταν η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, υποχρεούται στην προβλεπόμενη συμμετοχή στις δαπάνες της.

Η εταιρία Φυσικό Αέριο Αττικής (ΕΠΑ Αττικής) ανακοίνωσε χθες ότι ενεργοποιείται πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος. Η προσφορά ισχύει για υπογραφή σύμβασης έως και τις 31 Μαρτίου 2017.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ