Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Αλαλούμ με την εφεδρεία

Νέα δεδομένα προκύπτουν για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας μετά τα όσα συζητήθηκαν, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και του υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Ρέππας, επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της εφεδρείας και τις αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, εκτίμησε ότι οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα ξεπεράσουν έως το τέλος του χρόνου τον αριθμό που αναμένεται, δηλαδή τις 30.000, και θα φτάσει ή ακόμη και θα ξεπεράσει (μαζί με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) τις 40.000, ακόμη και τις 50.000. Πάντως, δημιουργείται νέο αλαλούμ, καθώς η συγκεκριμένη προσέγγιση Ρέππα γίνεται σε μια χρονική στιγμή που έχει αρχίσει να «τρέχει» ο θεσμός της εφεδρείας και περιπλέκει τα πράγματα, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες απολύσεις από τις αρχικά προγραμματισθείσες.

Από την άλλη, ο κ. Βορίδης ζήτησε το πάγωμα του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας για κάποιες μέρες, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για πολιτική παρέμβαση προς εξορθολογισμό των επιπτώσεών του. Τονίζοντας ότι η εργασιακή εφεδρεία δημιουργεί προβλήματα όταν εφαρμόζεται με οριζόντια λογική και όχι με ορθολογικό τρόπο, έφερε ως παράδειγμα την ΕΘΕΛ και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε λιγότερα δρομολόγια λεωφορείων και ως εκ τούτου σε μείωση των εσόδων. Υποστήριξε, άλλωστε, ότι στις 28 Νοεμβρίου θα καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις, οπότε «δεν υπάρχει επιστροφή», όπως είπε. Θέμα έθεσε και για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σε αυτή την αγωνία Βορίδη παρενέβη ο κ. Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι έχουν ενημερωθεί οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων όπου προκύπτουν κενά να καλύπτονται με μετατάξεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές των δύο υπουργών, οι οποίες έγιναν με απλό θεατή τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, κατέληξαν τελικά σε μια σολομώντεια λύση, που συνηθίζεται στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε -ως… πρωθυπουργεύων- όπου υπάρχουν προβλήματα να συζητούνται μεταξύ των υπουργών και να επιλύονται.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή που απέστειλε η ΓΣΕΕ στον κ. Ρέππα ζητάει την κατεπείγουσα παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την υποχρέωση της υπεύθυνης δήλωσης έως 20-11-2011, σχετικά με τον συντάξιμο χρόνο ασφάλισης του προσωπικού που εντάσσεται στην εργασιακή εφεδρεία, τόσο για την προθεσμία όσο και για την ουσία αυτής της διαδικασίας.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Προϊστάμενοι με γραπτές εξετάσεις (μέσω ΑΣΕΠ)

Με γραπτές εξετάσεις θα καταλαμβάνουν πλέον μια θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας στο Δημόσιο κάθε τρία χρόνια μέσω ΑΣΕΠ, αφού πρώτα υπάρξει σχετικό αίτημα από τον εκάστοτε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό προβλέπει χθεσινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, στην οποία και αναφέρεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται επαναβαθμολόγηση ή επανεξέταση των γραπτών.

Η προκήρυξη της γραπτής εξέτασης μπορεί να γίνεται είτε ενιαία για όλες τις θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 84 του Υπαλληλικού Κώδικα είτε ανά ομαδοποιημένες κατηγορίες θέσεων προϊσταμένων ή ανά κατηγορία θέσεων προϊσταμένων.

Σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ διαπιστώσει παράβαση νόμου ή κανονισμού ή διατάξεων της απόφασης, αποφασίζει την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας ολικώς ή εν μέρει μεταξύ των ίδιων υποψηφίων. Η υπουργική απόφαση εκδίδεται σε εφαρμογή του Ν3839/2010 (άρθρο 58 του Υπαλληλικού Κώδικα), υιοθετώντας πλήρως την εισήγηση του προέδρου του ΑΣΕΠ, η οποία έγινε αποδεκτή με την 9/2011 απόφαση της Μείζονος Ολομέλειας του ΑΣΕΠ.


Το ΣτΕ άναψε πράσινο στο υπ. Εσωτερικών για να προχωρήσει τη διαδικασία διαδικασία

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσει τη διαδικασία της εφεδρείας, αφού έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ, δηλαδή στις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και ελέγχονται από το Δημόσιο.

Το ΣτΕ, αφού επεξεργάστηκε το Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κωνσταντίνος Ρόβλιας, στην υπ’ αριθμ. 301/2011 γνωμοδότησή του αναφέρει ότι με το Διάταγμα επιτρέπεται να ρυθμιστούν «αποκλειστικά τα κριτήρια και η διαδικασία ένταξης σε σχετικούς πίνακες του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού», με σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού αυτού σε φορείς του δημόσιου τομέα (ΟΤΑ κ.λπ.), αλλά και να μπορεί να γίνει η επιλογή για απασχόληση σε φορείς του δημόσιου τομέα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης ή για αποχώρηση με καθεστώς εθελουσίας εξόδου. Οι δικαστές σημειώνουν στη γνωμοδότησή τους ότι πρέπει να δει και πάλι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη ρύθμιση του Διατάγματος που αφορά τη μοριοδότηση των υπαλλήλων στις ξένες γλώσσες. Και αυτό διότι «ο υπάλληλος ο οποίος γνωρίζει άριστα μια ξένη γλώσσα συγκεντρώνει ίσο αριθμό μορίων (δηλαδή 40) με εκείνον ο οποίος γνωρίζει σε άριστο βαθμό περισσότερες ξένες γλώσσες».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ