Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Αλαλούμ με τους τόκους καταθέσεων

Το… θρίλερ με την αναγραφή των τόκων καταθέσεων στη φορολογική δήλωση δεν έχει τελειωμό, καθώς, εκτός όλων των άλλων, παρατηρούνται και λάθη στα στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στα Ε1 (βασικό έντυπο της δήλωσης).

Ειδικότερα, ορισμένες τράπεζες φαίνεται ότι έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών λανθασμένους ΑΦΜ για τραπεζικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί τόκοι καταθέσεων σε φορολογικές δηλώσεις άσχετων προσώπων! Οπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένο ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τεχνικά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν τα στοιχεία προτού επιβεβαιώσουν τα ποσά, διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν σε όλα τα προσυμπληρωμένα πεδία.

Αντιμέτωποι με έναν γρίφο βρίσκονται και χιλιάδες γονείς και παππούδες αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να καταγραφούν στη φετινή φορολογική δήλωση οι τόκοι που πιστώνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι είναι ανήλικοι. Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που «τροφοδοτούνται» τακτικά από γονείς και παππούδες ως δωρεά για το μέλλον του παιδιού.
Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στη φορολογική δήλωσή τους το πραγματικό γεγονός, προκειμένου να είναι καλυμμένοι.

Πάντως, η έννοια «πραγματικός δικαιούχος» είναι ασαφής, καθώς μπορεί να αφορά τον πρώτο δικαιούχο άλλα και τους λοιπούς συνδικαιούχους. Ετσι, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις τραπεζικών λογαριασμών όπου υπάρχουν χρήματα από πολλούς δικαιούχους ή σε περιπτώσεις όπου οι γονείς μεταφέρουν χρήματα σε παιδιά που σπουδάζουν κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να φέρει τροπολογία με την οποία θα ορίζεται ότι για περιστασιακά εισοδήματα -όπως οι τόκοι καταθέσεων- δεν θα συντρέχει λόγος ενεργοποίησης των ελάχιστων τεκμηρίων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ανήλικοι, φοιτητές και άνεργοι δεν θα κινδυνεύουν με ελάχιστο φόρο 300 ευρώ.

Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι φέτος θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο ευρώ οι τόκοι καταθέσεων, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ. Ειδικά όσον αφορά τους φοιτητές, εάν ο τραπεζικός λογαριασμός τους δεν έχει συνδικαιούχο τον γονέα και έχουν επίσης στο όνομά τους κάποιο Ι.Χ., τότε ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ και συν τοις άλλοις χάνουν την ιδιότητα του προστατευόμενου τέκνου!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ