Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Αλάτι… στον «παγωμένο ώμο»

Μια νέα θεραπεία έρχεται να βάλει τέλος στους έντονους πόνους που προκαλεί ο λεγόμενος «παγωμένος ώμος» ή, αλλιώς, η συμφυτική θυλακίτιδα, όπως είναι η επίσημη ονομασία της πάθησης, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, καθώς δεν τους επιτρέπει να κάνουν ακόμη και απλές κινήσεις, όπως να σηκώσουν το τηλέφωνο!

Η συμφυτική θυλακίτιδα προκαλεί έντονο πόνο και περιορισμό της κίνησης του ώμου, που συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός ή κάποια άλλη αιτία.

Η νέα θεραπεία ονομάζεται υδροστατική διάταση και θεωρείται επαναστατική για τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς μέχρι στιγμής οι θεραπείες γι’ αυτήν την πάθηση είναι πολύ περιορισμένες. Τη θεραπεία ανέπτυξαν ερευνητές του νοσοκομείου Wellington στο κεντρικό Λονδίνο και αποτελείται από δύο απλές ενέσεις, οι οποίες αποτελούνται από μια μικρή δόση τοπικού αναισθητικού, αλατούχο διάλυμα και μια μικρή ποσότητα στεροειδών. Η θεραπεία χορηγείται στους ασθενείς σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση δύο εβδομάδων, και σύμφωνα με τους επιστήμονες που την ανέπτυξαν, συνήθως το 80% των ασθενών απαλλάσσεται ακόμη και από την παραμικρή ενόχληση.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς μέχρι πρότινος οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της συμφυτικής θυλακίτιδας ήταν περιορισμένες – η τοποθέτηση παγωμένων ή ζεστών επιθεμάτων ανακουφίζουν προσωρινά από τον πόνο, όπως και τα αντιφλεγμονώδη, ενώ κάποιες φορές χορηγούνται στεροειδή για να μειώσουν τη φλεγμονή. Στη γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς βοηθά και η αρθροσκοπική λύση των συμφύσεων, η οποία πρέπει να ακολουθείται από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, ώστε να διατηρείται το εύρος της κίνησης που έχει επιτευχθεί με το χειρουργείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που τα αίτια της πάθησης είναι ασαφή, είναι βέβαιο ότι συνδέονται με τα ρευματικά νοσήματα. Μάλιστα η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και έπειτα από κάποια χειρουργική επέμβαση στον ώμο και πολύ περισσότερο σε άτομα που υποφέρουν από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, νόσους των πνευμόνων και αθλητικά τραύματα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ