Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Αλχημεία για τα ρετιρέ των εισηγμένων ΔΕΚΟ

Υπέκυψε αμαχητί και άνευ όρων στις απειλές για απεργιακές κινητοποιήσεις των δικών της «πράσινων» συνδικάτων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ η κυβέρνηση.

Στο ψέλλισμα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του σωματείου των ΕΛ.ΠΕ. ότι θα ξεκινήσουν απεργίες, η κυβέρνηση ετράπη σε άτακτη υποχώρηση, διατηρώντας έτσι τις προκλητικές αμοιβές τους σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα που η κυβέρνηση έκανε πίσω για το μισθολόγιο, μένει να δούμε αν η ΓΕΝΟΠ, που απειλούσε με πρόκληση απεργιακού χάους, θα συνεχίσει την ίδια μαχητική της στάση. Εκεί θα δείξει αν την απασχολεί η τσέπη της ή η κοινωνία, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρός της Ν. Φωτόπουλος. Με ένα αεροπλανικό κόλπο η κυβέρνηση εξαίρεσε τα ρετιρέ των εισηγμένων ΔΕΚΟ από το πλαφόν των 1.900 ευρώ στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές και τις άλλες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο.

Ενώ έως χθες το απόγευμα ήταν γνωστό ότι και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς, η βραδινή συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ υπό τον Ν. Φωτόπουλο με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη ανέτρεψε το σκηνικό. Ετσι οι πληβείοι του στενού δημόσιου τομέα και των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ θα υποστούν σημαντικές μειώσεις μισθών, αλλά οι πατρίκιοι των ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. θα εξαιρεθούν.

Με βάση τη συμφωνία, η οποία θα λάβει τη μορφή τροπολογίας, το μέσο κατά κεφαλήν κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο των εισηγμένων ΔΕΚΟ θα μειωθεί κατά 35% σε σύγκριση με το 2009. Επειδή, όμως, οι εισηγμένες εταιρίες του Δημοσίου εμφανίζονται να έχουν προχωρήσει σε περικοπές τους τελευταίους μήνες, η τελική επιβάρυνση για τους υπαλλήλους τους θα είναι περί το 15%, ενώ χωρίς την τροπολογία οι μισθοί θα περιορίζονταν κατά 50% έως 70%. Η νίκη που κατήγαγε χθες η ΓΕΝΟΠ για λογαριασμό των 21.300 υπαλλήλων της ΔΕΗ πανηγυρίστηκε δεόντως.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας της ΔΕΗ εμφανίζονταν μειωμένες κατά 40.000.000 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2011 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, αλλά προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι ζήτησε από τη διοίκηση περαιτέρω μειώσεις. Λογάριαζε όμως χωρίς τον κ. Φωτόπουλο…

Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (που απολαμβάνουν παχυλότατους μισθούς σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ) προχώρησαν σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Οι συνδικαλιστές στα ΕΛ.ΠΕ. εξακολουθούν, πάντως, να αντιδρούν γιατί η χαριστική ρύθμιση δεν περιλαμβάνει τη ΔΕΠΑ επειδή δεν είναι εισηγμένη στο Χ.Α.

Οι περισσότερες διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ είχαν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια τις έως σήμερα εντολές του υπουργείου Οικονομικών για περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Κάποιες άλλες είχαν επισήμως μειώσει τους μισθούς, αλλά φρόντιζαν να τα έχουν καλά με το προσωπικό μέσω αύξησης των δαπανών για υπερωρίες, εκτός έδρας, βάρδιες κ.λπ.

Γι’ αυτό και η τροπολογία που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν θα αφορά μόνο τη μείωση των τακτικών αποδοχών, αλλά το σύνολο των απολαβών (επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ.) των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ