Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Αλχημείες με τις αποδείξεις για περισσότερους φόρους!

Εισηγήσεις για αλλαγές στο καλάθι των αποδείξεων που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να καρπωθούν το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ, δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μία από αυτές προβλέπει ακόμη και την εξαίρεση των δαπανών σε σούπερ μάρκετ, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις.

Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μία σειρά από αλλαγές, προκειμένου να μην αναγκαστεί τον επόμενο χρόνο να δώσει επιστροφές φόρου λόγω των αποδείξεων. Η βασική αλλαγή ήταν η κατάργηση της δυνατότητας επιστροφής φόρου και η υποχρέωση για όλους τους φορολογουμένους να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, ώστε να τους αναγνωριστεί το σύνολο του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι επί της αξίας αποδείξεων που λείπουν σε έναν φορολογούμενο επιβάλλεται φόρος 10%. Αν ο παραπάνω φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ, τότε θα φορολογηθεί για τις 3.000 ευρώ σε αποδείξεις που του λείπουν, με συντελεστή 10%, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 300 ευρώ.

Προκειμένου όμως το μέτρο των αποδείξεων να γίνει πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι υπηρεσίες του υπουργείου εισηγούνται και άλλες αλλαγές, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις τους φορολογουμένους. Ειδικότερα, οι εισηγήσεις αυτές αφορούν:

Την κατάργηση της αναγνώρισης αποδείξεων από συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλή φορολογική συμμόρφωση αναφορικά με την έκδοση αποδείξεων. Για παράδειγμα, οι εισηγήσεις προβλέπουν την κατάργηση της αναγνώρισης των αποδείξεων για δαπάνες σε σούπερ μάρκετ, εταιρίες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, διόδια εθνικών οδών κ.λπ. Αν ισχύσει ωστόσο αυτό, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να καλύψουν το απαιτούμενο όριο αποδείξεων και πιθανόν να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Τον διπλασιασμό της αξίας των αποδείξεων που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. Ετσι, μια απόδειξη 100 ευρώ από έναν ηλεκτρολόγο θα μετράται 200 ευρώ από την εφορία, αναφορικά με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ