Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Aλλαγές στην παιδεία

Εξατομικευμένα τα κριτήρια για την επιστροφή των αιωνίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι θα ορίζουν τα “συμβόλαια τιμής” και σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στην Παιδεία

Σε βάθος διετίας θα αλλάξει ο νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

Την ίδια στιγμή, τα κριτήρια για τη νέα παράταση που θα δοθεί στους αιώνιους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους δεν θα είναι καθορισμένα από νόμο, αλλά εξατομικευμένα για κάθε φοιτητή μέσα σε ένα συμβόλαιο τιμής μαζί του, όπως ονομάζεται από το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, υπό το βάρος του ρεαλισμού, ο κ. Μπαλτάς διέψευσε τα περί μεταπτυχιακών χωρίς δίδακτρα.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάς δεν μπόρεσε να δώσει σαφείς δεσμεύσεις στο αίτημα των πρυτάνεων για αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, καθώς με τα ισχύοντα δεδομένα οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ είναι ελλειμματικοί. Το θέμα αυτό, άλλωστε, ήταν το κύριο θέμα της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων, που οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Ο κ. Μπαλτάς τόνισε προς τους πρυτάνεις ότι η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ σχετίζεται με τον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.

Αντίθετα, ο υπουργός επεσήμανε ότι άμεσα θα καταργηθούν τα συμβούλια και θα ρυθμιστεί η επιστροφή στα ΑΕΙ των διεγραμμένων αιώνιων φοιτητών, με νόμο ο οποίος χαρακτηρίζεται μεταβατικός, αφού θα ρυθμίζει βασικές κρίσιμες προεκλογικές εξαγγελίες.

Η επιστροφή των αιωνίων θα γίνει ύστερα από πρόσκληση των ΑΕΙ προς όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Κάθε αιώνιος θα αναλάβει δέσμευση να ολοκληρώσει τις σπουδές του σ’ ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί με εξατομικευμένα κριτήρια.

Ως προς τον νέο νόμο – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα προκύψει, όπως είπε ο κ. Μπαλτάς, μετά από ενάμισι – δύο χρόνια, ύστερα από διεξοδικό διάλογο.

Όπως ανέφερε στην Καθημερινή, ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, στο διάλογο πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα των ΑΕΙ και να μην υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις, όπως π.χ. για τη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.

Από την άλλη, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε στους πρυτάνεις ότι για ιδεολογικούς λόγους τα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν πρέπει να έχουν δίδακτρα, όμως εισέπραξε ένα ηχηρό “όχι”.

“Με τα έσοδα από τα μεταπτυχιακά ενισχύονται οι Λογαριασμοί Έρευνας και μπορούμε να κρατήσουμε στο πανεπιστήμιο εξαιρετικούς νέους επιστήμονες, που σε αντίθετη περίπτωση είτε θα ήταν άνεργοι είτε θα ωθούνταν σε μετανάστευση. Επίσης, αξιοποιώντας τα δίδακτρα μπορούμε να μετακαλούμε στα ελληνικά ΑΕΙ σημαντικούς επιστήμονες από το εξωτερικό”, παρατήρησε στην “Κ” ο κ. Διγαλάκης.

Πηγή Kathimerini

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ