Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Αλλαγές στο νόμο για το Τεχνολογικό Λύκειο

Με αρκετές αλλαγές απ’ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί δημοσιεύτηκε η τελική μορφή του νομοσχεδίου για το Τεχνολογικό Λύκειο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Το σχέδιο νόμου προβλέπει τον διαχωρισμό των τεχνολογικών λυκείων σε ημερήσια και εσπερινά ενώ επιτρέπει και τη δημιουργία ιδιωτικών τεχνολογικών λυκείων. Παράλληλα, με την προϋπόθεση ότι συγκεντρώνονται 18 μαθητές μπορεί να συσταθεί στη γ’ τάξη τμήμα γενικής παιδείας, οι απόφοιτοι του οποίου θα αποκτήσουν πτυχίο αντίστοιχο με αυτό του γενικού λυκείου. Υποχρεώνει, ακόμα, τις διευθύνσεις των τεχνολογικών λυκείων να βγουν στη γύρα για την ανεύρεση κονδυλίων συνάπτοντας συμβάσεις με ιδιώτες ώστε να καλύψουν τα έξοδά τους.

Εφόσον περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο, από την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν τριετή ημερήσια τεχνολογικά λύκεια και τετραετή εσπερινά. Στην α΄τάξη τα μαθήματα θα είναι κατά κύριο λόγο γενικής παιδείας, ενώ στη β΄και στη γ΄τα μαθήματα ειδικότητας θα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της διδασκαλίας. Στην τελευταία τάξη -και εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον τουλάχιστον 18 μαθητές- μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα γενικής παιδείας που θα παρέχει στους αποφοίτους του απολυτήριο γενικού λυκείου. Οι απόφοιτοι από τμήματα συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου θα λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας και απολυτήριο τεχνολογικού λυκείου. Επιπλέον, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις για σπουδές σε τμήματα που σχετίζονται με την ειδικότητα που παρακολούθησαν στο τεχνολογικό λύκειο. Θα διαγωνίζονται σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας και ένα ειδικότητας, τα οποία θα έχουν συντελεστή βαρύτητας.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των τεχνολογικών λυκείων, το νομοσχέδιο καθιστά σαφές ότι αυτό είναι δουλειά και ευθύνη των ίδιων των σχολείων προτρέποντάς τα να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μέσω αυτών θα πρέπει να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους, την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης για τους μαθητές τους και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ούτε τα απαραίτητα δεν θα τους παρέχει η Πολιτεία αφού, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, από τα έσοδα που θα φέρνει κάθε σύμβαση θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών σε εργαστηριακό εξοπλισμό.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ