Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Αλλαγή ατζέντας με νομοσχέδια

Mπαράζ νομοσχεδίων με προφανή στόχο την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και την επιστροφή στα φλέγοντα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών εξετάστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Τα νομοσχέδια, εκτός εκείνων που ήδη κατατέθηκαν (του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ και του υπουργείου Μεταφορών για την υπαγωγή του ΟΑΣΘ σε δημόσιο έλεγχο), θα έρθουν στη Βουλή μέχρι τις αρχές Αυγούστου και θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα καταθέσει μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής στο τέλος Αυγούστου και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Οσον αφορά ειδικότερα την Πρωτοβάθμια Υγεία, με το νέο νομοσχέδιο κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό και τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας. Ενισχύεται ο ρόλος των υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου), οι οποίες εφεξής θα ονομάζονται Κέντρα Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συμβάλλεται με ιδιώτες ιατρούς που θα παρέχουν υπηρεσίες στα ιατρεία τους για την κάλυψη των αναγκών όπου χρειάζεται και όπου οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν.

Νέες δομές

Δημιουργούνται παράλληλα νέες δομές, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό και θα στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικό λειτουργό. Οι ΤΟΜΥ θα συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς και στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών.

Οι ΤΟΜΥ σε τοπικό επίπεδο θα αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Καθορίζεται, επίσης, πρώτη φορά το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) -δημόσιων και ιδιωτικών-, που θα λειτουργούν ως μονάδες υγείας χωρίς διανυκτέρευση των ασθενών.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σε αυτό περιλαμβάνεται η παράταση της καταβολής της οικειοθελούς παροχής των Ελλήνων εφοπλιστών και για το έτος 2018, παράλληλα με τις ισχύουσες φορολογικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη φορολογία πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία.

«Εκοψαν» την ΕΡΤ (!) από τη συνεδρίαση

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκρυβε κάτι… ασύνηθες. Πρώτη φορά δεν καλύφτηκε τηλεοπτικά από τη δημόσια τηλεόραση, παρά το γεγονός ότι συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκε στη Βουλή για να μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Τελικά, επιλέχτηκε η συνεδρίαση να γίνει μακριά από τις κάμερες, ίσως γιατί κρίθηκε ως επικοινωνιακά υπερβολικό να μεταδοθεί ακόμη μία εισήγηση του κ. Τσίπρα προς τους υπουργούς του με το ίδιο περιεχόμενο, σε γενικές γραμμές.

Πάντως, η χθεσινή μέρα ήταν γεμάτη συνεδριάσεις για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος λίγη ώρα μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης στη Βουλή μετέβη στην πλατεία Κουμουνδούρου για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η Π.Γ. συζήτησε μια σειρά θεμάτων, με αιχμή το κοινωνικό κράτος, στο ίδιο μοτίβο με το υπουργικό συμβούλιο. Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις αλλαγές στην παιδεία, κυρίως, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο Αλέξης Τσίπρας, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ζήτησε να γίνει ένας απολογισμός της τελευταίας διετίας, υπογραμμίζοντας πως «παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε, έχουμε θετικό έργο να αναδείξουμε και να σταθούμε σε αυτό, έχουμε πάρει παρά πολλές πρωτοβουλίες σε σειρά ζητημάτων».

Η συνεδρίαση ήταν μάλλον τυπικού χαρακτήρα εν όψει της προγραμματισμένης σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή και το Σάββατο, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από πλευράς στελεχών της τάσης των «53», αν και ακούστηκαν πάλι γκρίνιες για την απόδοση ορισμένων υπουργών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ