Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ θέλει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει να αλλάξει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο, δηλαδή τη συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ. Αυτό ήταν το ανεπάντεχο και πιο σημαντικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη καθώς η Καγκελάριος εξέφρασε την άποψη αυτή στην παρέμβαση της. Η Αθήνα, που έχει προγραμματικά ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ απέκτησε στην επιδίωξη αυτή έναν απροσδόκητο σύμμαχο. Η κ. Μέρκελ επανήλθε στην άποψη αυτή και χθες, σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος της στο Μπρεμερχάφεν.

Το σύστημα του Δουβλίνου, το οποίο προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να φιλοξενηθούν από την χώρα της ΕΕ στην οποία φτάνουν πρώτα, δεν λειτουργεί πλέον είπε η κ. Μέρκελ που ζήτησε τη ριζική αναθεώρηση του: «Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε να υπάρξει αλλαγή της κατανομής των προσφύγων στην ΕΕ», είπε η κ. Μέρκελ, που επισήμανε ότι αυτό το ζητούν επιτακτικά η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα. «Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, γιατί θα έρθουν σε μας οι πρόσφυγες ούτως ή άλλως, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι από τις 170.00 πρόσφυγες που μπήκαν πέρσι στην Ιταλία μόνο οι 67.000 κατέθεσαν αίτηση ασύλου, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Βαυαρία και τη Βάδη Βυρτεμβέργη», εξήγησε η κ. Μέρκελ .

Η Καγκελάριος υποστήριξε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο, που θα συνυπολογίζει τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ κάθε χώρας. Για να γίνει αυτό όμως, όπως είπε, θα πρέπει να ομογενοποιηθούν τα συστήματα χορήγησης ασύλου σε κάθε χώρα και να επεξεργάζονται τις αιτήσεις με βάση τις ίδιες προδιαγραφές. Αν γίνει αυτό, θα μπορούσε μια αίτηση για χορήγηση ασύλου να εξετάζεται π.χ. στην Ιταλία, ο μετανάστης ωστόσο να εγκαθίσταται στην ευρωπαϊκή χώρα που θα υποδείξει η Κομισιόν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ